facebook

Чехія висилає двох російських дипломатів

Чеський уряд оголосив двох співробітників посольства Росії в Празі персонами нон грата і наказав їм покинути територію Чехії. Про це повідомив прем’єр-міністр Андрій Бабіш у п’ятницю, інформує чеський сайт Novinky.cz.

Пише - джерело.

За словами прем’єр-міністра Чехії, вислані дипломати є авторами листа у Службу безпеки Чехії, в якому йшлося про нібито заплановане фейкове отруєння рицином чеських політиків, відповідальних за знесення пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву. “Цілями” нападу нібито мали стати мер Праги Зденек Гржиб і мер району Прага 6 Ондржей Колар.

“Дані Служби безпеки та інформації показують, що інцидент стався в результаті внутрішньої боротьби у посольстві Російської Федерації в Празі, коли один з її співробітників направив в Службу безпеки Чехії інформацію про запланований напад на чеських політиків”, – заявив прем’єр-міністр Андрій Бабіш на прес-конференції.

Він додав, що цей інцидент ускладнює відносини між двома країнами.

“Ми зацікавлені в хороших відносинах з усіма країнами, але ми суверенна держава, і такі дії на нашій території є неприйнятними”, – додав Бабіш.

Читайте також:  У Чехії зіткнулися два потяги, є загиблі, десятки постраждалих. Фото

Російська сторона поки що не коментувала цю заяву чеської влади.

Що відомо
В кінці квітня чеське видання Týdeník Respekt повідомило, що у Чехію прибув співробітник російської спецслужби, у якого ймовірно була отрута рицин.
Відносини Чехії і Росії погіршилися через демонтаж в Празі пам’ятника радянському маршалу Івану Конєву. У Москві з незадоволенням сприйняли і перейменування празької площі, де розташоване посольство Росії, в площу Бориса Нємцова. У пресі стверджувалося, що саме політики, відповідальні за ці рішення, були потенційними жертвами замаху і були взяті під охорону. Влада Чехії прямо не звинувачувала Росію або кого-небудь з дипломатів в підготовці замаху.
Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу за статтею про реабілітацію нацизму в зв’язку з демонтажем пам’ятника радянському маршалу Іванові Конєву в Празі.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: