facebook

Чому у Франківську бракує місць у ДНЗ та куди подіти дитину

Минулого тижня наробила галасу новина від столичної поліції, що виявила нелегальний дитячий садок у приватному будинку і взялася перевіряти факт незаконного утримання 11 малюків.

Пише - джерело.

Йшлося про порушення кримінальної справи. Але все затихло – батькам на роботу ходити треба, а садків на всіх не вистачає.

Без батьків і документів

У Києві поліція виявила будинок, де самовільно облаштували щось схоже на дитсадок, за анонімним дзвінком. Тобто комусь така самодіяльність таки муляла. На місці констатували порушення – заклад не мав документів, діти були без батьків, не відповідали вимогам санітарні умови, пожежні норми й норми харчування, пише Репортер.

Працівники ювенальної превенції з’ясовували у батьків, чому ті залишили своїх дітей в антисанітарних умовах з чужими людьми. А слідчі Подільського управління поліції розпочали кримінальне провадження за ч. 3 ст. 146 Кримінального кодексу – незаконне позбавлення волі або викрадення людини. Санкція статті передбачає до 10 років за ґратами.

Але батьки привели й залишили там дітей добровільно та й претензій жодних не мали, тож поліція змушена була закрити справу. Все, що стосується гігієни та ліцензій – поза компетенцією поліції і тут потрібні вже інші профільні перевірки.

Справа набрала широкого розголосу. Бо, з одного боку, з цим так званим садком і справді не все гаразд. А з іншого – батьки інколи просто не мають іншого виходу. Садків катастрофічно мало і не лише у Києві. Та й не всім приватні заклади по кишені.

За даними департаменту освіти Івано-Франківської міськради, у місті, крім мережі комунальних, працює також державний садок «Веселка» Нацполіції України.

У Івано-Франківську дошкільною освітою від 3 до 5 років охоплені 95 % дітей, а віком 5-6 років – на 99 %. А загальний показник в Україні – 74 %. Всього близько 10 000 дітей нині відвідують комунальні садки. А ще 5 років тому до комунального садка могли потрапити лише 75 % дітей.

«ЗА ОСТАННІ РОКИ МИ ВИРІШИЛИ ПРОБЛЕМУ – ПОБУДУВАЛИ НОВІ САДКИ І СЬОГОДНІ В РІЗНІЙ СТАДІЇ БУДІВНИЦТВА – ЩЕ П’ЯТЬ, – ГОВОРИТЬ КЕРІВНИК МІСЬКОГО ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ІГОР МАКСИМЧУК. – НА ХОТКЕВИЧА САДОК «ПОДОЛЯНОЧКА» ЗРОБЛЕНИЙ НА 90 %, АКТИВНО БУДУЄТЬСЯ САДОК У РАЙОНІ КАСКАД, ПОЧАЛИ БУДУВАТИ В ОПРИШІВЦЯХ, ВИГОТОВЛЯЄТЬСЯ ПРОЄКТНО-КОШТОРИСНА ДОКУМЕНТАЦІЯ НА ПЕРЕОБЛАДНАННЯ КОЛИШНЬОЇ БУДІВЛІ ДЕПАРТАМЕНТУ ОСВІТИ ТА НАУКИ НА БАНДЕРИ, 10А».

За словами Максимчука, дитсадки є майже в кожному мікрорайоні. Наприклад, у Пасічній є початкова школа Пасічнянська з підрозділом дошкільної освіти, садок № 34, № 35, № 36, заплановано будівництво ще одного садка – от лиш коли він буде, невідомо.

«ЗВИЧАЙНО, Є МОЛОДІ МІКРОРАЙОНИ, ЯКІ ПОТРЕБУЮТЬ БІЛЬШОГО ОХОПЛЕННЯ ДІТЕЙ ДОШКІЛЬНОЮ ОСВІТОЮ. АЛЕ В КОЖНОМУ МІКРОРАЙОНІ У НАС Є САДКИ І В КОЖНОМУ ПРИМІСЬКОМУ СЕЛІ ПОБУДОВАНИЙ НОВИЙ САДОК. НАВІТЬ ТІ СЕЛА, ЯКІ НИНІ ПРИЄДНУЮТЬСЯ, ЯК ОТ ПІДПЕЧЕРИ ТА ЧЕРНІЇВ, МАЮТЬ ДИТСАДКИ», – ДОДАЄ ІГОР МАКСИМЧУК.

Каже, процес із чергами в садок – рухомий: щороку з садків вибуває понад 2000 дітей і на їх місце приходять нові. Тому радить перш за все швидше ставати на чергу – одразу після отримання свідоцтва про народження. До речі, віднедавна відділення ЦНАПів почали видавати свідоцтва, тож тепер там же одразу можна і в садок записатися.

Читайте також:  Коли "вріжуть" 20-ти градусні морози: синоптики дали прогноз

Щодо скарг від батьків, то у нього особисто таких не було. Каже, при департаменті створена комісія, яка вирішує неврегульовані питання – такі, як переїзди дітей учасників АТО, військовослужбовців, внутрішньопереміщених осіб.

«ЯКЩО БАТЬКИ СТАЛИ НА ЧЕРГУ ЧЕРЕЗ РІК, А ПОТІМ ВИСЛОВЛЮЮТЬ ПРЕТЕНЗІЇ, ТО ВЖЕ ТРЕБА ЇХ ПИТАТИ, ЧОМУ ТАК, – ГОВОРИТЬ ІГОР МАКСИМЧУК. – ТІ БАТЬКИ, ЧИЇ ДІТИ НЕ ПОТРАПИЛИ ДО САДКІВ, МОЖУТЬ НАРІКАТИ, АЛЕ ОФІЦІЙНИХ СКАРГ ЧИ ЛИСТІВ У МЕНЕ ОСОБИСТО НЕМАЄ. ЯК КЕРІВНИК ДЕПАРТАМЕНТУ Я СТАРАЮСЯ ОСОБИСТО РЕАГУВАТИ НА КОЖЕН ВИПАДОК. ЯКЩО БАТЬКИ ВЧАСНО СТАЛИ НА ЕЛЕКТРОННУ ЧЕРГУ, ТО МАЙЖЕ НА 100 % ВОНИ ПОТРАПЛЯЮТЬ У САДОК».

Щодо приватних закладів, то ліцензію у Франківську мають лише два – садок «Первісток» та навчально-виховний комплекс «Українська Монтессорі-школа Смайлика». Ліцензії видає департамент освіти ОДА.

Ігор Максимчук пояснює, що усі решта приватних закладів для дошкільнят у Франківську можуть працювати лише як групи з короткостроковою тривалістю перебування дітей і офіційно називатися садками не можуть, бо не отримали ліцензії.

Якщо ж там все таки пропонують залишити дитину на більше як 3,5 години, обіцяють харчування і денний сон, то в яких саме умовах перебуватиме дитина і чи немає там порушень, доведеться лише здогадуватися. А відповідати за це хіба самим батькам.

Вартість перебування у приватних дошкільних групах повного дня у Франківську може сягати 6000 грн на місяць. При цьому батькам ще доведеться заплатити одразу за перший і останній місяці, аби гарантувати, що дитина не припинить ходити до офіційних канікул. І скоріш за все гроші не повернуть, якщо дитина таки не ходитиме.

Є й дитячі розвиваючі центри, курси, ігрові кімнати та майстер-класи, де дитину можна залишити хоча б на годину. Викласти доведеться від 50 грн.

Начальниця відділу ювенальної превенції Нацполіції області Алла Бойчук розповідає, що минулого року на Прикарпатті скарг на дошкільні заклади міста чи області не було. Єдиний випадок стосувався ігрової кімнати в Тисменицькому районі.

«АНОНІМНИЙ ДЗВІНОК БУВ У ГРУДНІ МИНУЛОГО РОКУ. ЖІНКА ВІДКРИЛА У ПРИВАТНОМУ БУДИНКУ ІГРОВУ КІМНАТУ З ГОЙДАЛКАМИ ТА БАТУТАМИ, – РОЗПОВІДАЄ БОЙЧУК. – БАТЬКИ ТАМ ЗАЛИШАЛИ ДІТЕЙ НА ГОДИНУ. МИ ЗВЕРНЕННЯ ПЕРЕВІРИЛИ – ПІДПРИЄМНИЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ БУЛА ОФОРМЛЕНА. ТАКОЖ НАПРАВИЛИ ІНФОРМАЦІЮ В ЕПІДЕМІОЛОГІЧНУ СТАНЦІЮ – ХАРЧУВАННЯ ДІТЕЙ ТАМ НЕ ВІДБУВАЛОСЯ».

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: