facebook

Де у Франківську записатися і отримати пільгову транспортну картку

Найбільш поширені запитання про запровадження транспортної картки у Івано-Франківську та відповіді на них представила пресслужба мера.

Пише - джерело.

1. Навіщо електронний квиток? Чому не можна їздити як раніше?

Є декілька вагомих причин для впровадження електронної картки. Е-квиток дає можливість заощаджувати як кошти, так і час для пасажирів, а для підприємства-перевізника оптимізовує економічну роботу.

По-перше, буде немала економія на паперових талонах – досі КП «ЕАТ» витрачало близько 500 тисяч гривень на рік лише на друк проїзних квитків.

По-друге, значно покращиться облік пасажирів – як платних, так і пільгових, – а також контроль за доходом перевізника.

По-третє, нова система оплати за проїзд повинна збільшити експлуатаційну швидкість комунального транспорту, бо значною мірою звільнить водіїв від функції обілечування пасажирів, дозволить здійснювати посадку і висадку пасажирів через всі двері.

 По-четверте, оперативна інформація про перевезення пасажирів допоможе краще розуміти стан і проблеми міського комунального транспорту, збільшення та зменшення випуску одиниць на конкретні маршрути.

2. Скільки коштуватиме картка та її термін дії?

Орієнтовна ціна транспортної картки – 30 гривень, але всім пільговикам Івано-Франківської ОТГ, в т. ч. учням, її видаватимуть безкоштовно.

Термін дії картки 5 років. Проте є картки з меншим терміном дії, наприклад деякі учнівські картки будуть діяти 4 роки, а для старшокласників 2 роки.

3. Як поповнити картку та як перевірити її баланс?

Картку можна буде поповнювати у вуличних терміналах, а також через інтернет на сайті galcard.if.ua. Баланс картки можна буде перевірити під час її валідації у транспорті, а також у персональному кабінеті на цьому ж сайті.

4. Де можна отримати пільгову транспортну картку?

Реєстрація пільговиків та видача електронних карток проводиться за адресами:

  1. вул. М. Грушевського, 29 (Департамент соціальної політики виконкому Івано-Франківської міської ради) каб. № 2
  2. вул. Незалежності, 9 (Центр надання адміністративних послуг)
  3. вул. Галицька, 124а (Центр надання адміністративних послуг)
  4. вул. Івана Павла II, 4 (Центр надання адміністративних послуг)
  5. вул. Гетьмана Мазепи, 185 (Центр надання адміністративних послуг)
  6. вул. Ботанічна, 2 (КП «Івано-Франківськводоекотехпром»)
  7. вул. Хмельницького, 59а (ДМП “Івано-Франківськтеплокомуненерго”)
  8. вул. Вовчинецька, 198 (Клуб “Прометей” ЕАТ)
  9. вул. Тролейбусна, 40 (ЕАТ)

Пільговикам, які вже записувались на отримання пільгової картки раніше, її почнуть видавати протягом березня-квітня 2020 року.

5. Чи буде введено практику тижневий/місячний/річний проїзний?

Передбачається можливість використовувати картку в режимі тривалої дії, зокрема протягом 30 днів без обмеження кількості поїздок. Крім того, картка даватиме можливість здійснювати пересадку протягом 30 хвилин без додаткової оплати.

6. Який штраф передбачений при поїздці, за яку не заплатили?

Згідно із законодавством, штраф становитиме двадцятикратну вартість одноразового проїзду.

7. Коли картку зможуть купити не пільгові категорії населення? І де?

Картки планують з’явитись у продажі з початку березня 2020 року. Їх можна буде придбати у водіїв та кондукторів КП «ЕАТ». Також ведуться переговори щодо продажу карток у кіосках преси та «Галичина табак».

8. Коли закінчиться видача карток пільговим категоріям населення?

Читайте також:  З 7 березня висадка і посадка пасажирів потягів у Івано-Франківській області буде призупинена

Картки будуть видаватись постійно. Проте до червня 2020 року записатись на отримання картки можна за адресами, вказаними раніше. З червня кількість таких пунктів суттєво зменшиться. Також слід врахувати, що орієнтовно з 1 червня безкоштовний проїзд без пільгової картки буде неможливим.

9. Для чого потрібна картка, якщо вже є документ, який дозволяє пільговий проїзд?

Ця картка не просто пластик. Ця смарткартка, яка всередині має багатофункціональний чіп. Завдяки цьому можна облікувати кількість пасажирів у комунальному транспорті. Крім того, на пільгових картках буде фотографія особи, якій надається така пільга, таким чином картка буде замінювати і посвідчення. Щоб здійснити поїздку, треба буде ОБОВ’ЯЗКОВО прикласти картку до валідатора при кожному заході в транспортний засіб. Це треба робити навіть пільговикам.

 10. Чи передбачений проїзд для осіб, які супроводжують людей з інвалідністю, та який механізм?

Так, якщо при подачі документів особа із інвалідністю вказала, що вона потребує супроводу, то її картка міститиме цю інформацію. Тож таку картку потрібно буде валідувати двічі в транспортному засобі. Окремих карток на супроводжуючих осіб ми не передбачали, оскільки це можуть бути різні люди, залежно від обставин.

11. Хто входить в пільгові категорії? Перелік.

Пільговий електронний квиток видається особам, які проживають на території Івано-Франківської ОТГ та  відповідно до законодавства України та рішень Виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради мають право на пільговий проїзд в громадському комунальному транспорті:

  • Пенсіонери
  • Учасники бойових дій/УБД (АТО, ООС)
  • Особи з інвалідністю
  • Члени сімей загиблих військовослужбовців, працівників правоохоронних органів і т.д.
  • Ліквідатори аварії на ЧАЕС (учасники, ліквідатори, члени сім’ї)
  • Діти багатодітних сімей
  • Учні
  • інші особи, затверджені рішеннями виконавчого комітету.

12. Чи буде знижка на проїзд для студентів?

Знижка на проїзд для студентів у розмірі 50% від вартості проїзду буде встановлена лише за наявності студентської транспортної картки. Таку картку студенти зможуть замовити та оплатити через інтернет на сайті galcard.if.ua

13. Чи буде можливість розрахунку готівкою? Якщо так, то як він зміниться і чи зміняться правила розрахунку?

Так, оплата готівкою буде можливою, проте лише у водія. Для тих, хто захоче оплачувати готівкою, необхідно здійснювати посадку лише у передні двері. Ми також передбачили так званий перехідний період, орієнтовно 2 місяці, коли можна буде розраховуватись як електронною карткою, так і готівково. Проте після завершення цього етапу проїзд за готівку стане дорожчим.

14. Чи діятиме квиток в некомунальному транспорті?

Поки що мова йде тільки про проїзд у комунальному транспорті. Питання встановлення валідаторів та впровадження електронного квитка в приватному транспорті наразі опрацьовується. Але з часом це буде обов’язковою вимогою.

15. Чи зможуть користуватись електронним квитком (в тому числі пільговим) мешканці Івано-Франківської ОТГ?

Так, звичайно. Пільгові картки можуть замовити і жителі сіл, що приєднались до Івано-Франківської ОТГ, у своїх територіальних відділеннях ЦНАПу.

16. Як зможуть користуватись громадським транспортом гості міста? Для них передбачено готівковий розрахунок?

Гості міста зможуть розраховуватися готівкою у водія.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: