facebook

Депутати пропонують дозволити у Раді виступи російською мовою

Депутат від фракції “Слуга народу” Максим Бужанський та депутат від фракції “Опозиційна платформа — За Життя” Олег Волошин зареєстрували у Верховній Раді законопроект № 3084, у якому пропонують дозволити депутатами виступати у ВР російською мовою. Відповідний документ був опублікований на сайті ВР, передає УНН.

Пише - джерело.

Відповідний проект Закону про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо мови роботи) зареєстрований 18 лютого 2020 року під номером 3084.

“В статті 10 Конституції України встановлено, що в Україні гарантується вільний розвиток, використання і захист російської, інших мов національних меншин України. У статті 2 Регламенту Верховної Ради України встановлено, що мовою роботи Верховної Ради є державна мова. Тобто, в Регламенті Верховної Ради України не реалізовано конституційні гарантії і норми щодо вільного розвитку, використання і захисту російської, інших мов національних меншин України”, — йдеться у пояснювальній записці.

У документі також зазначається, що російська та інші мови національних меншин є рідними мовами або мовами спілкування для мільйонів громадян України, які мають такі ж самі конституційні права, як і, наприклад, україномовні громадяни, в рівній мірі з іншими сплачують податки, виконують свої конституційні обов’язки тощо. На основі цього у статтю 2 Регламенту Верховної Ради України необхідно внести зміни, які мають вирішити зазначені вище питання.

Читайте також:  Подали петицію, щоби позбавити мандата скандального "слугу" Брагара

“У законопроекті пропонується закріпити такі норми: мовою роботи посадових осіб Верховної Ради, на яких поширюється дія Закону України „Про державу службу“, є державна мова; відповідно до статті 10 Конституції Україні в роботі Верховної Ради може використовуватися російська та інші мови національних меншин України; народні депутати України та інші особи, на яких не поширюється дія Закону України „Про державу службу“, на пленарних засіданнях Верховної Ради, парламентських слуханнях, в роботі органів Верховної Ради можуть використовувати для всіх видів виступів, передбачених у статті 32 цього Регламенту, … мови національних меншин України”, — вказано у пояснювальній записці.

Зокрема це стосується доповідей, співдоповідей, виступів, заключних слів, заяв, резолюцій, пояснень, зауважень тощо. У цьому випадку, за потреби, Апарат Верховної Ради України забезпечує переклад з мов національних меншин України на державну мову і навпаки.

“Прийняття законопроекту дозволить привести статтю 2 Регламенту Верховної Ради України у відповідність із нормами статті 10 Конституції України та рекомендаціями Венеціанської комісії від 6 грудня 2019 року, а також забезпечить застосування мов у роботі Верховної Ради з урахуванням інтересів громадян України, які належать до корінних народів та національних меншин”, — йдеться у пояснювальній записці.

Відповідний законопроект опрацьовується в комітеті.

Нагадаємо, згідно з мовним законом, за виступ депутатів та високопосадовців не державною мовою передбачена система штрафів.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: