facebook

Другий в Європі: в Микуличині біля сільських хат росте 250-літній ялицевий праліс. ФОТО

В українських Карпатах небагато місць, куди не дісталася людина з сокирою. Вцілів тільки той ліс, якому пощастило вирости у важкодоступних місцях, звідки деревину просто не могли забрати.

Але, як не дивно, в урочищі «Плай», що у Микуличині поблизу людських хат на площі близько 40 гектарів розташувались унікальні насадження ялиці, яким від 250 до 280 років.

Пише - джерело.

Заступник директора Карпатського національного парку з наукової роботи Олександр Киселюк розповідає, що до цього осередку первинного лісу протягом років не добралися жодні суспільні формації, пише Ратуша.

«Цей залишок пралісу є унікальним. Ми бачимо, як іде зміна поколінь. Знавець пралісів з Європи, який потрапив до нас на екскурсію, підтвердив, що аналогічна ділянка ялицевого пралісу в Європі є тільки в Австрії. Він був вражений, що такі насадження збереглися зовсім поруч біля населеного пункту», – зазначає Киселюк.

Читайте також:  Невдала ночівля: надзвичайники рятували туристів на горі Піп Іван

За його словами, унікальний ялицевий праліс зберігся через декілька чинників. Зокрема, в давнину трелювання деревини завжди відбувалось зверху вниз, а це місце з одного боку захищає потічок, а з другого — гора. Ще одним фактором є велика маса дерев, яку просто неможливо вивезти.

Олександр Киселюк розповідає, що загалом на території Карпатського національного природнього парку збереглось 2626 га унікальних пралісів — букові, ялицеві та смерекові.

Такий ліс є природним і здоровим, він здатен протистояти шкідникам та хворобам. Його не вражає одна з найбільших бід карпатських лісів сьогодні – масове всихання.

Нацпарк охороняє і досліджує такі ліси. Там надіються, на розширення території парку та збільшення

заповідних площ.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: