facebook

Електронні студентські і підвищення зарплат учителям: що зміниться в освіті у 2020 році

Міністерство освіти продовжить реформувати школу, а також планує серйозно взятися за вищі навчальні заклади.

Пише - джерело.

Що буде з українською освітою в новому 2020 року дізнавався сайт “Сегодня”.

На освіту – 131,5 млрд грн

У 2019 сума була меншою – 115,2 млрд. З них 1,4 млрд піде на Нову українську школу. На програму “Здібна школа” – 3,5 млрд грн. Вона спрямована на ремонти і закупівлю обладнання для опорних шкіл.

У 2020 році університети отримають значно більше грошей на наукові дослідження і розробки – 400 млн грн. На роботу Національного фонду досліджень, грантову підтримку наукових і науково-технічних розробок виділяється 525,5 млн грн. На наукову і науково-технічну діяльність вузів направлять 1,16 млрд грн. Фінансування роботи антарктичної станції “Академік Вернадський” виросте до 143,5 млн грн.

Реформа університетів

Готуються змінити систему фінансування вузів. У 2020 році університети отримають лише 80% від фінансування, яке вони отримали у 2019-му. Решту 20% будуть нараховувати за критеріями якості. Це можуть бути наявність університету в міжнародних рейтингах, цитування або кількість наукових робіт. Якщо університет отримує замовлення на дослідження від бізнесу або міжнародних організацій – це теж може стати свого роду знаком, що вузу довіряють і в нього будуть йти гроші.

Ще одним критерієм буде зайнятість випускників. Міністерство хоче створити автоматизовану систему, яка буде відслідковувати працевлаштування молодих фахівців. Планується і такий показник, як масштаб університету: з його допомогою будуть стимулювати ВНЗ укрупнюватися.

Також Міносвіти буде укладати з ректорами університетів контракти. У них будуть прописувати показники, яких повинен буде досягти керівник, і відповідні терміни. Їх невиконання стане підставою для звільнення ректора.

Також з 2020 року університети більше не будуть видавати дипломи державного зразка. Парламент прийняв закон, який виключає поняття “диплом державного зразка” і пропонує установам вищої освіти видавати документи про вищу освіту за зразком, затвердженим власним вченою радою.

Читайте також:  Від нуля до $1 тис. Скільки коштує оренда житла у Львові, Ужгороді, Луцьку, Івано-Франківську

У коледжах почнуть підготовку молодших бакалаврів

Це прописано в законі “Про професійну передвищу освіту”. Передбачена можливість вступу не за результатами зовнішнього незалежного оцінювання, а за результатами складання необхідних іспитів в самому закладі. Також зміниться фінансування – держава буде покривати здобуття повної загальної середньої освіти за тими спеціальностями, в яких є особлива необхідність.

Електронні квитки і студентські

У 2020 році в Україні повинні запустити електронні студентські та учнівські квитки в тестовому режимі. Квиток студента стане повноцінним аналогом звичайного студентського – він буде підтверджувати статус студента і право на пільги, передбачені законодавством. Щоб отримати е-квиток, необхідно буде завантажити на смартфон додаток онлайн-сервісу державних послуг “Дія” та пройти в ньому ідентифікацію. Перевіряти достовірність е-квитка студента будуть за допомогою унікального QR-коду, сайту Єдиного державного освітнього електронного реєстру та Реєстру студентських (учнівських) квитків.

Педагогам підвищать зарплати

Вчителям підвищать зарплати на 9%. Підвищення зарплат на 20% отримають педагоги, які пройшли сертифікацію в 2019 році. У бюджеті також виділили кошти на щорічну грошову підтримку для молодих вчителів. Молоді вчителі зі стажем до 10 років отримають виплату в розмірі 10 прожиткових мінімумів для працездатних осіб станом на 1 січня 2020 року – майже 21 тис. грн. В цілому передбачається, що таку додаткову виплату отримають 73,9 тис. педагогів.

Разом з тим, вчителям можуть скасувати надбавки за вислугу років, перевірку зошитів і класне керівництво, а робочий день зробити 8-годинним. Про це йдеться в проекті закону №0901, який прийнятий в першому читанні. Автори проекту вважають, що такі надбавки заважають розвиватися вчителям. Також в проекті пропонується збільшити зарплату вчителя до чотирьох прожиткових мінімумів до 2023 року, а в перспективі – до трьох мінімальних зарплат.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: