facebook

Франківські тепловики пояснили, чому виникла різниця у платіжках за грудень та січень

Державне міське підприємство “Івано-Франківськтеплокомуненерго” на своїй сторінці у мережі пояснило, чому виникла різниця у вартості послуг за грудень 2019 року та січень 2020 року.

Пише - джерело.


За словами тепловиків, у вартості послуг централізованого теплопостачання необхідно розрізняти дві складові: кількість тепла і вартість одиниці тепла (тарифи).

Кількість теплової енергії, необхідної для централізованого опалення, регламентовано “Правилами надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення”, що затверджені постановою КМУ № 630 від 21.07.2005 року.

Згідно п.12 Правил: «У разі встановлення будинкових засобів обліку теплової енергії споживач оплачує послуги згідно з їх показаннями пропорційно опалюваній площі квартири…».

Пункт 21: «У разі відсутності у квартирі та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку води і теплової енергії плата за надані послуги справляється згідно з установленими нормативами споживання для централізованого опалення — з розрахунку за 1 кв. метр опалюваної площі квартири та з урахуванням фактичної температури зовнішнього повітря і фактичної кількості днів надання цієї послуги в місяці, який є розрахунковим».

Тобто, законодавчо закріплено тільки два методи нарахування: або за показниками лічильника, або за нормами споживання.

Основою розрахунку кількості тепла у вказаних методах є:

При розрахунковому методі (без будинкового лічильника) – середня фактична температура зовнішнього повітря розрахункового періоду (місяця) згідно з даними Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології;

При встановленні будинкових лічильників – його показники. Будинковий прилад теплової енергії обліковує фактичну кількість тепла, що використано саме у житловому будинку. Її кількість залежить від багатьох факторів: в першу чергу від фактичної температури зовнішнього повітря розрахункового періоду (місяця), матеріалу стін будинку, його поверховість, температурний режим у квартирах споживачів та інші.

Згідно даних Івано-Франківського обласного центру з гідрометеорології середня фактична температура зовнішнього повітря упродовж опалювального сезону 2018-2019 рр. становила:

Жовтень 2019 р.- +9,9 ˚С;
Листопад 2019 р. – +5,9 ˚С;
Грудень 2019 р. – + 1,7 ˚С;
Січень 2020 р. – +0,1 ˚С.
“Так, навіть попри різні методи нарахування кількість тепла використаного будинком залежить від температури зовнішнього середовища, а отже упродовж опалювального сезону вона різна у різні місяці”, – йдеться в повідомленні.

Читайте також:  У Франківську на Алеї слави поховали Романа Вірастюка (фото)

Друга складова вартості центрального теплопостачання – тарифи, які встановлюються державним регулятором — Національною комісією регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

ДМП «ІФТКЕ» виробляє, транспортує та постачає теплову енергію згідно з ліцензіями. У такому випадку, діяльність підприємства, в тому числі технічна, фінансова та тарифна політика, регулюється Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Діючі тарифи застосовуються згідно звою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Відповідно до Постанови КМУ від 24.12.2019 р №1082 «Деякі питання нарахування (визначення) плати за теплову енергію та послуги з централізованого опалення, централізованого постачання гарячої води для споживачів у зв’язку із зміною ціни природного газу», а також рішення виконавчого комітету міської ради вартість опалення для споживачів ДМП «ІФТКЕ» за грудень 2019 року зменшено на 10%.

Коли споживачі аналізують отримані квитанції за грудень 2019 року та січень 2020 року, то сума за тепло в січні зросла на 20-30% в порівнянні з груднем. Різниця між нарахуванням за послуги централізованого опалення утворилася з наступних причин:

Застосування знижки на тепло у грудні 2019 року. При проведенні нарахування за грудень 2019 року споживачам надали знижку у відповідно до рішення МВК, що зменшило фактичну вартість платіжки на 10%.
Січень 2020 року був холодніший за грудень 2019 року. За офіційними даними Гідрометеоцентру середня фактична температура зовнішнього середовища у січні 2020 р. становила +0,1ºС; у грудні 2019 р. середня фактична температура зафіксована +1,7 ºС.
Відповідно, для опалення вироблено більше тепла, що відображено у показниках будинкових лічильників. При цьому рівень тарифів не змінювався з 1 січня 2019 року.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: