facebook

Гроші де? Чи індексують в березні пенсії українцям

З 1 березня планувалося підвищення пенсій деяким категоріям пенсіонерів. Проте на сьогодні індексація примарна – уряд не ухвалив відповідного рішення.

Пише - джерело.

Розповідаємо детальніше, кому мають провести індексації та коли вона може відбутися.

Індексація пенсій – бути чи не бути

Вперше індексацію, чи то осучаснення, пенсій відбулося 1 березня 2019 року. Наступна автоматична індексація має відбутися 1 березня 2020 року. Таку програму ухвалив минулий уряд, і нинішні міністри підтримали цю програму.

Тож уже за декілька днів, деяким категоріям пенсіонерів мають перерахувати пенсію відповідно до розробленої формули з урахуванням інфляції. Та чи зроблять це?

У Пенсійному фонді заявили про готовність провести перерахунки і додати до пенсій українців по кількасот гривень. Але для виконання програми потрібно рішення уряду, якого за день до початку березня немає. В ПФ розповіли, що уже надали необхідні розрахунки в Мінсоцполітики, яке має підготувати відповідний проект постанови Кабміну. В ухваленому документі повинні бути вказані строки та порядок перерахунку.

Про відсутність відповідного рішення Кабміну повідомив і віцепрем’єр-міністр України у 2016-2019 роках Павло Розенко на своїй сторінці у Facebook.

Згідно частини другої ст. 42 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування” 1 березня має бути проведено чергову індексацію пенсій для 95% українських пенсіонерів! Індесація мала відбутися на коефіцієнт, що відповідає 50 % показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 % показника зростання середньої заробітної плати, з якої сплачено страхові внески!”, – написав колишній чиновник.

За його словами в середньому, пенсії мали бути проіндексовані щонайменше на 10-11%, але станом на 28 лютого жодних рішень щодо перерахунку пенсій в україні уряд не ухвалив.

Урядовці стосовно можливого зриву автоматичної індексації пенсій відмовчуються. І наразі незрозуміло, чи отримають пенсіонери за березень підвищені виплати.

Кому мають перерахувати пенсію

В Міністерстві соціальної політики України розповіли, що на автоматичну індексацію можуть розраховувати наступні категорії громадян:

  • пенсіонери за віком;
  • по інвалідності;
  • по втраті годувальника;
  • пенсіонери за вислугою років (медпрацівники, вчителі, у яких не менше 30 років стажу роботи в професії).
Читайте також:  Як пенсія що зросла вплине на субсидії

Якщо пенсія була нарахована не за законом “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, а згідно інших законодавчо-нормативних норм, індексацію не проведуть.

Не додадуть коштів в березні:

  • одержувачам “соціальних пенсій”, тобто тим, у кого немає страхового стажу для призначення навіть мінімальної пенсії;
  • працюючим пенсіонерам,
  • одержувачам пенсій, яким виплати призначили в 2019 і 2020 році.
  • держслужбовцям,
  • науковим працівникам,
  • помічникам народних депутатів,
  • одержувачам максимальних пенсій (сьогодні – 16 380 грн),
  • одержувачам спеціальних пенсії або довічне утримання (судді і прокурори, таких близько 3,3 тис. осіб).

Враховуючи, що середня пенсія в Україні дорівнює 3064 грн, після індексації вона може вирости на 306 грн (до 3370).

Але наразі збільшення пенсії під великим питанням.

Чи можна сподіватися на підвищення пенсій

Напередодні народний депутат України від фракції “Слуга народу”, голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев запевнив, що пенсії будуть підвищені.

“На сьогодні ми підтверджуємо те, і президент, до речі, звернувся з відповідною заявою, що пенсії будуть підвищені: середня пенсія на 300 грн – до 3300 грн, на 11% вони будуть підвищені по окремих категоріях пенсіонерів”, – повідомив Данило Гетманцев.

А ось про строки виконання і впровадженої програми, і заяви президента України нардеп не повідомив.

Експерти вважають, що індексацію можуть відкласти на невизначений термін. Так, аналітик Growford Олексій Кущ розповів, що згідно з законодавством індексація пенсій повинна відбуватися щороку, проте не вказано, з якого числа повинен проводитися перерахунок.

“В минулому році це зробили з 1 березня, а як буде в цьому році – поки неясно. Можуть перерахувати з квітня або травня, а можуть і зовсім поставити це питання на паузу. Якщо нинішній Кабмін піде у відставку, то з’явиться і офіційний привід відкласти індексацію на невизначений час, адже новий уряд ще потрібно сформувати, плюс не факт, що воно відразу ж візьметься за пенсії”,
– цитує фахівця “Страна”.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: