facebook

“Гуцульські газди”: у Білоберізькій ОТГ запрацював сільгоспкооператив

У Білоберізькій об’єднаній територіальній громаді, що на Верховинщині, запрацював сільськогосподарський обслуговуючий кооператив “Гуцульські газди”.

Пише - джерело.

Тут здійснюється переробка плодово-овочевої продукції приватних домогосподарств, а також зібраних дикорослих рослин і ягід, повідомляє кореспондент Фіртки.

Як розповів голова Білоберізької ОТГ Дмитро Іванюк, кооператив створили у приміщенні колишньої лазні.

За його словами, сільська рада виділила приміщення площею майже 200 м2 та власними силами перекрила дах підприємства, а міжнародні партнери надали кошти на закупівлю спеціалізованого обладнання.

«З місцевого бюджету виділили понад 200 тисяч гривень на ремонт приміщення. А програма USAID Dobre спрямувала 35 тисяч доларів, за які закупили необхідне обладнання», – розповів Дмитро Іванюк.
Зокрема, для діяльності кооперативу придбали камери попереднього зберігання, шокової заморозки, яка працює при температурі -– 32°C та камеру для вже готової продукції, де вона зберігається при температурі – 20°C.

Окрім цього, закупили сучасну інфрачервону сушку вартістю 9 тисяч доларів та овочерізку.

За допомогою цього обладнання можна зберігати вигляд продукції. Тут запевняють, нарізані овочі та гриби не пожовтіють та не втратять привабливості.

Заморожену та висушену продукцію планують реалізовувати в межах країни, а також експортувати за кордон.

Крім того, зараз великої популярності набувають сухофрукти. Тож у кооперативі хочуть виготовляти яблучні чіпси, мовляв технологія їх виробництва нескладна.

Наразі кооператив має чотирьох засновників – усі мешканці ОТГ, проте за статутом долучитись можуть й всі охочі.

За словами заступника сільського голови ОТГ Василя Пилипюка, ініціативу створення підтримали на місцевому рівні. А втілити її в життя допомогла програма USAID Dobre.

«Для нашої території таке виробництво актуальне, тому що тут немає можливості створити промислові бюджетоутворюючі підприємства. А тому потрібно використовувати ті можливості, які актуальні для регіону, щоб допомогти людям підвищити свій добробут і також наповнювати місцевий бюджет», – зауважив Василь Пилипюк.

Читайте також:  Марцінків хоче створити ще одне комунальне підприємство

Проект кооперативу втілювали 1,5 року. За вимогами 30% загальної вартості оплачувала громада, 70% фінансувалися за програма USAID Dobre.

Наразі кооператив повністю виконує функцію заморозки та зберігання ягід. За словами Василя Пилипюка, цього річ їх урожай дещо зменшився через весняні заморозки та град. Проте, аналізуючи минулі роки, на території громади можна збирати до 100 тонн чорниці.

«Думаю, що нам працювати буде легше, тому що від села Устеріки і до Румунського кордону усі села, де найбільші плантації чорниць після 25 жовтня входитимуть до нашої громади. Цей вид діяльності носить сезонний характер, а на осінь шукатимемо іншу сферу: сушитимемо сливи, гриби», – розповідає Василь Пилипюк.

Для цього ще потрібно встановити обладнання для миття та сушки. Також облаштують дорогу до кооперативу.

Голова громади відзначив, що робота кооперативу сприятиме й створенню нових робочих місць.

«Діяльність підприємства сприятиме зайнятості населення. На його базі створять від п’яти до десяти нових робочих місць», – додав очільник громади.

Дмитро Іванюк наголосив, що підприємство готове до співпраці та закликав усіх охочих приєднатись до діяльності СОК.

В Агенції розвитку ОТГ Прикарпаття відзначають вагому підтримку міжнародних програм у створенні нових виробничих потужностей у громадах області.

За словами прессекретаря Агенції ОТГ Прикарпаття Дениса Тиняного, такі кооперативи вже запрацювали у Печеніжинській та Старобогородчанській ОТГ. А невдовзі розпочнуть роботу ще й у Більшівцівській та П’ядицькій об’єднаних територіальних громадах.

«Такі об’єкти сприяють соціально-економічному розвитку ОТГ, а також кооперують мешканців, які можуть самостійно створювати точки економічного зростання у своїх громадах. Зараз децентралізація допомагає жителям здійснювати свою комерційну діяльність», – резюмував Денис Тиняний.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: