facebook

Кесарів розтин без “конверта”: з 1 квітня пологові будуть отримувати гроші за породіль

Вже цього року пологи мають стати для українок безкоштовними. За кожну жінку з 1 квітня НСЗУ буде платити пологовим будинкам та перинатальним центрам понад 8,5 тис. грн.

Пише - джерело.

В цю суму входять фізіологічні пологи і кесарів розтин, ліки, палата, медична допомога у критичних станах. А якщо у лікарні спробують вимагати гроші на будь-що зі стандартного пакета послуг – втратять контракт, інформує ТСН.

НСЗУ в 2020 році зробила пологи пріоритетним напрямком, до цього спонукав не тільки тіньовий обіг коштів, а й висока смертність новонароджених. В Україні вона – найвища в Європі.

Для того, щоби отримувати кошти за кожну породіллю медзакладаи мають виконати умови НСЗУ.

Тамкож 8,5 тис. грн. буде офіційно коштувати кесарів розтин. Таку суму залишили, щоби у лікарів в пологових не було спокуси призначати операцію частіше і в такий спосіб заробляти більше.

В НСЗУ наголошують, що медикаменти для породіллі мають бути безкоштовними – ніяких списків для придбання в аптеках. Натомість пологовим дозволять заробляти на додаткових послугах. Наприклад, на покращених палатах. Або на додатковому харчуванні.

Читайте також:  "Ми перегнули палицю": пасажирка таксі, яка "ненавидить українську мову", перепросила, коли побачила себе у Мережі

Також виводять на “прозорий” рівень народження за домовленістю з певним лікарем. Досі це була послуга, за яку віддячували лікарю “в кишеню”. Тепер вона стане офіційною – за фіксовану платню буде можна обрати “свого” лікаря на пологи.

“Хочете індивідуального доктора, бо довіряєте тому доктору? Будь ласка! – готовий до новацій головний лікар пологового №3 у місиі Києві Назарій Гичка. – Прошу дуже: рахуночок, проплачуєте і доктор приходить на ваші пологи. І відповідно ми йому платимо зарплату, з якої сплачуються податки”.

В підсумку для медзакладів це означає конкуренцію за породіль. Той заклад, який найчастіше обиратимуть жінки для пологів отримає найбільше фінансування. Географічна “прив’язка” до місця проживання при народженні дитини буде скасована.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: