facebook

Кропива підвищує стійкість організму до інфекцій

В дитинстві я мала одну улюблену книжку, яку подарував мені тато – “Дикі лебеді” Ґанса Крістіана Андерсена. Телевізора в нас не було і батьки мені багато читали. Цю книжку я розглядала настільки часто, що знала кожну ілюстрацію по міліметру, а кожну казку – дослівно напам’ять.

Моєю улюбленою героїнею була красуня Еліза, яка врятувала своїх зачарованих злою мачухою братів, зв’язавши їм светри з кропиви.

Пише - джерело.

Щоразу, коли я бачу листки кропиви, пригадую Елізу, яка дивиться на сонце через зубчастий красивий листочок.

Незважаючи на харчове різноманіття, людство все ж ще не до кінця звертає увагу на ті продукти, якими історично харчувалися їхні предки, продукти, які рятували їх від голоду, виснаження, втоми, повертали сили.

Глобалізація розрекламувала капусту кале, авокадо, різні сорти салатів, “мікрогрін”, а от цінні бур’яни, які споконвіків вживали наші пращури, проігнорувала. І даремно.

Кропиву традиційно використовували як поживну їжу, особливо у весняний час, українські селяни. Вона входила до страв римських легіонерів та патриціїв, вживали її і в Стародавній Греції.

У чому цінність кропиви?

Дослідження показали, що всі частини кропиви мають сильно виражені антиоксидантні, антимікробні та профілактичні властивості.

Усі частини кропиви мають сильно виражені антиоксидантні, антимікробні та профілактичні властивості

Навіть Вікіпедія, яка, хоч і не претендує на наукове джерело, все ж, назвала кропиву “полівітамінним концентратом”.

Рання кропива особливо цінна.

У свіжому листі містяться високі концентрації вітамінів A, C, D, E, F, K і P, а також вітамінів групи B та хлорофілу. Концентрація хлорофілу збільшується у зростаючому листі та зменшується під час старіння рослин. Листя містять особливо велику кількість металів селену, цинку, заліза та магнію.

Читайте також:  Як кокосове масло допоможе волоссю

Листя свіжої кропиви містять високу концентрацію флавонолових глікозидів, каротиноїди, переважно β-каротину, віолаксантину, ксантофілів, зеаксантину, лютеоксантину та епоксиду лютеїну.

Якщо перекласти на зрозумілу мову склад кропиви, то каротиноїди сприяють захисту епітелію дихальних шляхів, стійкість слизових оболонок до інфекції, беруть участь у синтезі імуноглобулінів, зокрема, секреторного імуноглобуліну А, який необхідний для нормальної імунної відповіді, швидкого реагування на чужерідні білки (віруси, бактерії і т.п.) – не знаю, наскільки це зрозуміла мова?

Високий вміст селену важливий при ризику зараження вірусними інфекціями.

Цинк сприяє збільшенню кількості важливих імунних клітин CD4+ лімфоцитів (Т-хелперів, клітин, які відповідають за реакцію імунної системи на різні інфекції).

Ситостерини кропиви нормалізують холестериновий обмін, що дуже важливо для людей із прогресуючим атеросклерозом, оскільки вони є мішенню для вірусів через підвищений рівень системного запалення в організмі.

Хімічний склад кропиви позитивно впливає на роботу нирок та сечовидільної системи, суглобів, шкірних захворювань, має детоксикаційний вплив на організм.

Хімічний склад кропиви позитивно впливає на роботу нирок та сечовидільної системи, суглобів, шкірних захворювань, має детоксикаційний вплив на організм

Як готувати кропиву?

Добре промити у проточній воді, а потім залити окропом на 5 хв. Процідити і вживати, як полівітамінний овоч до салатів.

Можна квасити, як капусту або огірки, можна разом з ними.

Скільки вживати кропиви?

Для досягнення оздоровчого ефекту – зовсім мало. Достатньо і столової ложки приготовленої (витриманої в окропі) кропиви.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: