facebook

Куріння та COVID-19: чому варто якомога швидше кинути курити

Як уберегтися від коронавірусу відомо: тримати дистанцію, мити руки, не торкатися обличчя… І до цього переліку варто додати ще одну важливу пораду для тих, хто курить, – якомога швидше кинути.

Пише - джерело.

Доведено, що куріння пошкоджує легені та ослаблює імунітет, тобто знижує здатність організму протистояти вірусу. Окрім того, курці частіше торкаються обличчя, беруть до рота сигарети, що також підвищує ризики зараження, наголошують у Центрі громадського здоров’я МОЗ України.

Куріння, у тому числі і пасивне, – один із основних факторів ризику неінфекційних захворювань (хвороб серцево-судинної системи, органів дихання, онкологічних захворювань та діабету). Саме у людей із цими захворюваннями, які все ж підхопили коронавірус, підвищені ризики ускладнень та смертності. Так, за даними Центру громадського здоров’я МОЗ України серед осіб, що померли від COVID-19 в Україні, понад 70% мали супутні серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, новоутворення, захворювання нирок та легень.

За даними наявних на сьогодні досліджень можна сказати, що загалом у курців перебіг COVID-19 важчий порівняно з некурцями; вони у 2,4 рази мають більшу вірогідність у потребі інтенсивної терапії та вищий рівень смертності. Наприклад, серед китайських пацієнтів з діагнозом «пневмонія, пов’язана з COVID-19» 27% були курцями, а серед тих, хто перехворів без ускладнень, курцями були лише 3%. Таким чином, куріння було найбільш вагомим фактором ризику серед обстежених. Окрім того, куріння може знижувати ефективність і затягувати процес лікування та реабілітації.

Варто наголосити на тому, що куріння електронних сигарет та систем для нагрівання тютюну (iQOS, Glo) також уражає легені та ослаблює імунітет, а відтак, зменшує шанси на легкий перебіг хвороби та швидке одужання. Тому курити ці пристрої теж небезпечно і не варто.

Читайте також:  COVID-19: за добу на Прикарпатті померла одна людина та 7 нових випадків інфікування

У жодному разі не варто курити кальяни, особливо в компаніях, оскільки це не лише шкодить організму, але також суттєво збільшує ризики отримати COVID-19.

Центр громадського здоров’я МОЗ України наголошує, що відмова від куріння – один із способів захисту від COVID-19, тому закликає усіх курців кинути курити якомога швидше.

Після відмови від куріння організм досить швидко починає відновлюватися, зокрема, покращується робота серцево-судинної та дихальної систем. Це може зменшити шанси заразитися COVID-19, а також полегшити перебіг хвороби та зменшити ризики ускладнень у випадку, якщо ви все ж захворієте.
Відмова від куріння у період карантину має низку переваг і не лише для здоров’я. Це також гарний спосіб потурбуватися про рідних і близьких, які змушені більше страждати від тютюнового диму, адже перебувають в одному приміщенні з курцем. А ще – заощадити кошти та витрати їх не на сигарети, а нащось корисне та приємне.
Кинути курити під час карантину може бути простіше, оскільки зникає «соціальний» фактор впливу – немає перекурів з колегами та друзями, необхідності закурити в процесі очікування транспорту тощо.
Якщо вам потрібна допомога у відмові від куріння, зверніться до сімейного лікаря. Також можна відвідати професійний сайт, присвячений відмові від куріння, розроблений за підтримки ВООЗ та МОЗ України.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: