facebook

Медовий спас 2020: що святять і чого не можна робити 14 серпня

Медовий Спас або Маковія – перший з трьох літніх свят на честь Спасителя. Наступними святкують Яблуневий і Горіховий.

У церкві цього дня святять мак і мед нового врожаю. Мед не слід забирати додому. Після освячення його треба віддати нужденним або залишити в церкві, як милостиню. Також обов’язково приносять воду – на честь ритуалу її освячення Медовий Спас іменується Спасом на воді. Також святять різноманітні квіти, особливо чорнобривці та волошки, й обереги з трав, які називають “маковійчиками”. Їх роблять із голівок маку, чорнобривців, гвоздик і волошок, полину й інших цілющих трав.

Пише - джерело.

На Маковія готують різноманітні страви з маком: вареники, пироги, маківники, обрядові коржики – шулики, а також пряники з медового тіста – медяники. Однак не слід забувати, що на Першого Спаса починається Успенський піст. Тому всі страви готують пісними. Піст триває 2 тижні й закінчується 28 серпня – на свято Успіння Богородиці.

Читайте також:  21 листопада – день, який пов’язаний з початком двох революцій в Україні

У це свято не можна шуміти, весело гуляти й гучно розмовляти, бажати людям зла. Також уникають важкої роботи. Цього дня була давня традиція чистити та впорядковувати колодязі. Традиційно 14 серпня востаннє купаються у відкритих водоймах. Вважають, що на Спаса скупатися – гріхи та хвороби змити.

Народні прикмети на Маковія:

Яка буде погода на Медовий Спас – така вона буде й 28 серпня.

Пройшов Спас – пройшло й літо.

Після Медового Спасу бджоли перестають носити мед.

Якщо дощ на Маковія, лісових пожеж буде мало.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: