facebook

Мер Івано-Франківська: “Я не дискриміную ромів, мене дискримінує Аваков”

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків не визнає себе винним у дискримінації ромів або людей будь-яких інших національностей.

Водночас він вважає дискримінаційними заяви міністра внутрішніх справ Арсена Авакова на свою адресу.

Пише - джерело.

В ефірі Суспільне Карпати Марцінків розповів, що на оперативній нараді, де він заявив про необхідність вивезти ромів з Франківська йшлося лише “про вирішення конкретної проблеми людей, які відмовилися соціалізуватися і могли передати коронавірусну інфекцію жителям міста”. За його словами, йшлося про надання транспорту виключно для добровільного переміщення людей, “ніхто не збирався їх перевозити примусово”.

Позиція мера
“Місяць у нас карантину, і є 20 осіб в місті ромської національності, які мешкали в Привокзальному сквері, займалися жебракуванням, використовували неповнолітніх дітей – повністю порушували карантинні вимоги. Франківці скаржилися, бо роми ловили за руки, були без захисту. Ці люди відмовилися від будь-якого соціального супроводу”, – розповів міський голова.

“Десь, можливо, я емоційно виступив, але мова йшла лише про цих 20 осіб”, – додав мер.

Натомість дискримінацією Руслан Марцінків вважає висловлювання міністра Авакова, який заявив про порушення провадження за фактом заяви: “Коли людині кажуть, що він винен, але ще немає вироку – це дискримінація. Це явно виражена дискримінація. Я вважаю, що в заяві міністра є певна дискримінація. Я теж маю права. Я буду захищатися, будуть адвокати працювати”.

“Я вважаю, що тут вже йде політика, причому, політика перед місцевими виборами. Десь знайшли можливість використати цю ситуацію і пробують з цього зробити достатньо велику проблему”, – міський голова Руслан Марцінків прокоментував журналістам Суспільного заяву міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Міський голова розповів, що не має повноваження давати доручення поліції. Він може тільки рекомендувати.

За словами Руслана Марцінківа, місцева поліція попросила надати транспорт, щоб відвезти людей ромської національності додому у Закарпатську область – за місцем прописки. Частина людей добровільно поїхала. Проте частина залишилася.

Ближче до вечора мер Франківська написав у Facebook пост про те, ймовірно про свій майбутній допит.

Що каже поліція
Заступник начальника Головного управління Нацполіції в області Роман Пицків на щоденному брифінгу в облдержадміністрації повідомив, що правоохоронці не брали участі у вивезенні ромів: “Поліція в цьому участі не брала. І коментувати слова мера не входить в мою компетенцію. Кожна людина може говорити, але перш за все, хочу нагадати, що це є посадова особа. І кожен посадовець повинен контролювати, що він говорить, бо за цим усім – наслідки”.

Також він додав, що 22-го квітня надійшов рапорт від сектору моніторингу Івано-Франківського відділу поліції. У результаті дослідження соціальних мереж було виявлено заклики міського голови щодо примусового виселення за територію області осіб ромської національності. Рапорт був зареєстрований у журналі єдиного обліку і відкрито кримінальне провадження. Зареєстроване досудове розслідування.

Читайте також:  На тому ж місці: У Франківську за дві години сталося дві ДТП

Що кажуть правозахисники
Голова об’єднання ромів на Закарпатті Мирослав Горват прокоментував слова Руслана Марцінківа: “Роми до вас прийшли не для того, щоб робити біду, а для того, щоб вижити. Бо ситуація в Україні, скажу вам, катастрофічна. Більше 5 тисяч ромів лише із-за кордону приїхало”.

“У цій справі йдеться не лише про висловлювання, а й про можливі дії, які варто правоохоронним компетентним структурам включно з СБУ, Генеральною прокуратурою надати оцінку”, – зазначила правозахисниця й експертка з протидії дискримінації Ольга Веснянка. На її думку, в даному випадку може йтися про два види злочинів: перший – це заклик до дискримінації або розпалювання міжнаціональної ворожнечі, другий – насильство щодо ромів.

Що відомо

21 квітня на оперативній нараді у міськвиконкомі міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків дав доручення вивезти людей ромської національності із Франківська на Закарпаття.

Після спричиненого цим скандалу, МВС відкрило кримінальне провадження. А правозахисні організації і дипломатичні установи висловили своє обурення.
23 березня мер Івано-Франківська Руслан Марцінків відповів на закиди у дискримінації ромів.
В Івано-Франківську працівники Будинку нічного перебування та Центру обліку бездомних осіб систематично відвідують ромів, приносять гуманітарну допомогу, продукти харчування, вживаний одяг і подарунки дітям.
На скандал з виселенням ромів з Івано-Франківська відреагували в ООН, висловивши занепокоєння з цього приводу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: