facebook

МОН планує скоротити кількість вишів – філії перші

Для оптимізації кількості вишів в Україні уряд змінив систему їхнього фінансування та планує закривати філії ВНЗ в деяких містах. Окрім того, Міносвіти може об’єднати деякі університети, заявила в інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”, опублікованому у понеділок, 20 січня, міністерка освіти Ганна Новосад.

Пише - джерело.

Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад вважає оптимальним скорочення кількості вищих навчальних закладів в Україні втричі.

“Мені здається, що якби у нас було приблизно 80 університетів, утричі менше, ніж зараз, то ми трохи почистили б систему”, – сказала вона.

За її словами, у Міністерства освіти буде декілька інструментів для впливу на оптимізацію мережі вищих навчальних закладів. Зокрема, з 1 січня почав працювати принцип фінансування університетів за показниками їхньої діяльності, що приведе до того, що слабкі виші просто не зможуть функціонувати без належного державного фінансування.

“В цьому році університети отримають 80% від свого бюджету попереднього року, а 20% почне розподілятися за показниками ефективності. Наступного року і надалі це співвідношення буде збільшуватися. Відверто слабкі університети просто помруть, бо перестануть отримувати державне фінансування. Якщо вони не почнуть рухатися, залучати гроші із бізнесу, шукати можливості наукової співпраці, займатися трансфером технологій, робити щось на замовлення, то у них буде менше шансів бути конкурентоспроможними для отримання державного фінансування», – наголосила міністр освіти.

Окрім цього, вона повідомила, що Міносвіти є засновником університетів, тому воно має адміністративні важелі і може ініціювати оптимізацію певних закладів. Так, з 2021 року мають зникнути філії вишів в окремих містах, оскільки їх мережа роздута, а найчастіше вони надають набагато гіршу якість освіти.

«У нас буде кілька інструментів, які впливатимуть на мережу. Перше, це зміни до закону, які були схвалені Верховною Радою наприкінці грудня про удосконалення вищої освіти. Там є одна з норм, яка говорить про те, що з 2021 року філії вишів в окремих містах мають зникнути. Я вважаю, що це дуже правильно, тому що у нас занадто роздута мережа цих філій, які часто прикриваючись назвою національного державного університету надають набагато гіршу якість освіти, а в дипломі написано, що ти навчався в хорошому виші», – сказала міністр.

Точної кількості скорочення вишів наразі невідомо. Але процес у МОН запустять уже цього року.

“Третє, це те, що міносвіти є засновником університетів, тому ми маємо адміністративні важелі й можемо ініціювати оптимізацію певних закладів. Наразі якраз готується великий кейс з оптимізації, скоро буде рішення уряду про об’єднання чотирьох університетів і створення на їхній основі одного хорошого закладу”, – повідомила Новосад.

Оптимізації піддадуться деякі переміщені виші.

Читайте також:  ЄС виділив Україні 29,5 млн євро на підтримку реформ

“Ми постійно здійснюємо моніторинг усіх цих закладів і за його результатами ухвалюватиметься рішення про об’єднання тих чи інших вишів. До речі, те рішення, про яке я говорила, про об’єднання чотирьох університетів, зокрема стосуватиметься одного з переміщених вишів у Кривому Розі”, – додала міністерка.

Крім того, МОН планує з 2021 року запустити систему моніторингу працевлаштування випускників вишів.

“Впродовж 2020 року зробимо моніторинг зайнятості випускників університетів. Ми заклали кошти на розробку цього механізму. Після цього будемо розуміти, а куди ж йдуть випускники. Власне, це буде одним з критеріїв фінансування закладів вищої освіти”, – сказала Новосад.

Кількість українських вузів треба скоротити вполовину, вважає інвестиційний банкір Сергій Фурса. У своєму блозі на цю тему він зазначив, що Ганна Новосад йде правильним шляхом.

” Можна привітати Анну Новосад, що тепер вона стає об’єктом критики після абсолютно логічної заяви про те, що треба скоротити на третину кількість вузів. Причому, думається, скоротити можна як мінімум на 50%, тож це поки що міністерство ще ніжно підійшло до питання”, – пише він.

Фурса говорить про сотні українських університетів, які продовжують славну традицію радянської освіти – а саме радянська система освіти виховала безліч людей, які хочуть, щоб не було багатих, замість того, щоб не було бідних.

На початок 2018/19 навчального року в Україні діяло 652 вищі навчальні заклади, що на дев’ять менше, ніж рік тому (661). Про це повідомляло РБК-Україна з посиланням на Державну службу статистики.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: