facebook

На Прикарпатті виготовляють біопаливо з топінамбура

В Івано-Франківській області виготовляють паливні брикети та гранули із сухого стебла топінамбуру.

Пише - джерело.

Проєкт реалізує ТОВ “Центр екологічної енергії “Топінамбур”, передає Фіртка з посиланням на AgroTimes.

«Виготовляємо 200 тонн паливних пелет для промислових підприємств, а також тепличних комбінатів, які здешевлюють виробництво овочів у зимово-весняний період, – розповів директор ТОВ “Центр екологічної енергії “Топінамбур” Василь Стеф’юк. – Собівартість виробництва пелет із сухого стебла топінамбура становить 15-20 євро за тонну, тоді як з відходів деревини – 40-45 євро».

З подрібненого сухого стебла підприємство також виробляє брикети високої щільності, з підвищеною стійкістю до вологи для опалення приватних осель. Центр екологічної енергії вирощує топінамбур на 20 га.

«Топінамбур добре росте на одному місці протягом 30 років без сівозміни, невибагливий до ґрунтів, не боїться засухи та не потребує великих затрат, щоб виготовити тверде паливо, – розповідає підприємець. – Сировину з грудня по травень сушать на пні у природних умовах на морозі та вітрі – до вологості 10-20%, економлячи на сушінні однієї тонни сирої біомаси 10-15 євро».

Сухі стебла топінамбура збирає кормозбиральний комбайн.

Читайте також:  Сезонний рецепт: пюре з топінамбура

Гранули топінамбура використовують не тільки для систем опалення, а й як підстилку для тварин і птиці. Такі добрива не закислюють ґрунт та швидко розкладаються.

Тверде паливо з топінамбура підприємство експортує до Лівану, Польщі та Німеччини.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: