facebook

Напружена ситуація: Калуська ЦРЛ не може приймати планових пацієнтів

Калуська ЦРЛ обмежена в прийомі планових пацієнтів. Про це йшлося 8 травня на засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій.

Пише - джерело.

Медичний директор Калуської ЦРЛ Наталія Кінаш повідомила, що станом на ранок цього дня у лікарні перебувало 15 пацієнтів з пневмоніями середньої важкості. Один хворий у важкому стані — на кисневій терапії у відділенні інтенсивної терапії, інформують “Вікна”.

Станом на 13.00 на лікування поступило ще четверо пацієнтів з пневмоніями, з яких у трьох підозра на коронавірусну інфекцію, в одного — підтверджений діагноз COVID-19 на етапі амбулаторного лікування.

За словами Наталії Кінаш, ситуація у лікарні стає напруженою. Так, уряд вже дозволив госпіталізацію пацієнтів для планового лікування і проведення операцій, проте Калуська ЦРЛ зараз не має можливості розгорнути площі для прийому пацієнтів, а те, що вона є опорною для лікування COVID-19, стримує цей процес.

Як зазначила Наталія Кінаш, розвантажити Калуську ЦРЛ могла б госпіталізація хворих з COVID-19, які не потребують інтенсивної терапії, у районну лікарню. Однак цей заклад не увійшов до переліку опорних лікарень з лікування коронавірусної інфекції через відсутність можливостей інтенсивної терапії.

Між тим, стримувати планову госпіталізацію і планові операції у Калуській ЦРЛ може й інший чинник: для поступлення на лікування потрібно отримати негативний ПЛР-тест на COVID-19. А можливості тестування на рівні області є обмеженими.

Читайте також:  Ціна зросла у 40 разів: Фонд держмайна продав з аукціону теплиці на Богородчанщині

Як повідомив на засіданні комісії заступник директора Калуського міського центру з надання первинної медико-санітарної допомоги Богдан Семаньків, створена при центрі мобільна бригада щодня бере по 20-22 зразки біологічного матеріалу для ПЛР-діагностики. З них 8-10 область повертає, оскільки їхніх потужностей теж не вистачає.

За словами Богдана Семаньківа, якщо лікар не напише, що в хворого пневмонія “під питанням”, то аналіз можуть повернути. Зокрема, це стосується аналізів від контактних осіб та людей, які хочуть планово пролікуватися у стаціонарі. Крім того, результатів ПЛР-тесту потрібно досить довго чекати — як мінімум 3-4 дні.

У цілому, за словами Богдана Семаньківа, ситуація з гострими респіраторними захворюваннями в Калуші є стабільною і зростання кількості хворих з ГРЗ немає.

Начальник Калуської міськрайонної філії ДУ «Івано-Франківський обласний лабораторний центр МОЗ України» Богдан Пеленичка також відзначив: наразі охопити ПЛР-тестуванням усіх фізично неможливо. Лабораторний центр розраховує на поставки обладнання і збільшення кількості щоденних тестувань. За його словами, важливо швидше робити повторні тести, бо людям, які одужали, треба дати можливість повернутися на роботу.

Якщо тенденція останніх двох тижнів збережеться і хворих на COVID-19 та з підозрами буде поступати відносно небагато, то в такому разі їхнє лікування можна буде поєднувати з госпіталізацією пацієнтів у інші профільні відділення. Інакше перспективи лікарні у наданні спеціалізованої допомоги будуть сумнівними.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: