facebook

Нові вибори – нові правила: як обиратимуть депутатів на Івано-Франківщині (відео)

Вже у жовтні українці обиратимуть місцеву владу. Цьогоріч це відбуватиметься в умовах адмінреформи. Що потрібно знати виборцям та до чого варто готуватися кандидатам?

Ці вибори відрізняються від попередніх тим, що вони проводитимуться за новим Виборчим кодексом України. Серед нововведень зокрема повернення мажоритарки на місцевий рівень (для громад до 90 000 виборців). Також з’являється новий формат бюлетеня, а кандидати не можуть балотуватися, до прикладу, на посаду міського голови та одночасно боротися за мандат депутата.

Пише - джерело.

Щодо місцевих виборів – це книга четверта, тут є два моменти. Перший – вибори проходитимуть по звичайній всім знайомій мажоритарній виборчій системі, але тут є зміни. Коли людина прийде проголосує за одного кандидата в бюлетені. Вибори ж до обласної ради і, на даний момент, вибори до Івано-Франківської міської ради будуть проходити зовсім по іншій новій виборчій системі з відкритими списками. Коли виборці будуть голосувати за партію і крім того ще й за кандидата, якого партія висунула в єдиномандатному виборчому окрузі, до якого буде відноситися виборча адреса виборця”, – розповів Максим Лисюк, голова обласної організації “Комітет виборців України”, пишуть Версії.

Згідно нового законодавства вибори поділяються на два типи. Перший – вибори в містах, селах, селищах до 90 тисяч населення і вибори депутатів обласної ради й у містах, де кількість жителів більша 90 тисяч. Саме у другому і буде розподіл по виборчих системах.

“Якщо жителям Івано-Франківська буде легше вивчити виборчу систему, бо вони будуть мати однакового типу бюлетені і до міської ради і до обласної, то жителям сіл, селищ та інших міст буде трохи складніше, оскільки вони отримають два різні бюлетені. Один бюлетень їм буде знайомим – там буде прізвище, ім’я по батькові кандидатів. А другий бюлетень буде менш знайомим. Там буде партія, буде перелік депутатів і внизу є незрозуміла позначка для тих виборців, які не будуть слухати роз’яснення”, – пояснює експерт.

Щодо кількості бюлетенів для волевиявлення на майбутніх місцевих виборах, то, скажімо, в Івано-Франківську, за словами фахівця, виборці отримають один бюлетень для вибору депутатів міської ради, один – за міського голову та ще один – до обласної ради. Якщо ми скажімо, візьмемо Печеніжинську ОТГ, то там виборці отримають бюлетень до ради своєї територіальної громади, отримають бюлетень за голову громади, бюлетень до обласної ради і згідно чинної редакції – ще один бюлетень до районної ради.

Читайте також:  Звільняти почнуть без причини: що готує новий Трудовий кодекс для українців

Проте, за словами експерта, ходять чутки, що виборів до районної ради не буде. Оскільки зараз проходить процес децентралізації – створюються регіони та субрегіони. Чи встигнуть з цією реформою до виборів – важко сказати.

“Бюлетень, згідно нового виборчого кодексу, матиме порядковий номер партії, буде квадратик для голосування, правіше буде написана назва партії, під назвою партії в порядку, який визначить сама партія, будуть записані прізвища кандидатів (від 5 до 12 кандидатів, залежно від того, на скільки округів буде поділене місто чи область) і внизу буде квадратик в який треба буде внести номер кандидата”, – додав Максим Лисюк.

Наразі, Івано-Франківська міська рада обиратиме 42 депутати. Івано-Франківська обласна рада – 84 депутати.

Більше у програмі Тема Дня.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: