facebook

Паніки немає: ситуація із захворюваністю коронавірусом і ГРВІ на Прикарпатті”

Сьогодні, 29 січня, в обласному лабораторному центрі відбувся брифінг для журналістів щодо ситуації із захворюваністю на грип та коронавірус, інформує  WestNews.

Пише - джерело.

В Україні і області відбувається щотижневий моніторинг стану захворюваності на ГРВІ. На сьогодні кількість хворих  складає 73,489 осіб. В минулому році на понад 3000 хворих було менше.

“Ми прогнозуємо незначне підвищення захворюваності (в межах 15-30%), очікуємо пік захворюваності на 6-8-му тижні. Переважно хворіють діти шкільного віку. На карантин закрито лише одну школу у Калуші. Минулого року було призупинено навчально-виховний процес у багатьох школах міста. Коронавірус, станом на зараз, не є виявленим і підтвердженим. Насторога, звичайно, є. Це дуже патогенний збудник, який викликає ускладнення і швидко протікає. При перших ознаках ГРВІ рекомендуємо викликати лікаря додому, не займатись самолікуванням, – розповіла Тетяна Джус, заступниця директора “ІФ ОЛЦ МОЗ України” з питань досліджень біологічних факторів.

“Грип, який протікає в Україні був прогнозованим, тільки прогнозуємо підвищення захворюваності десь з осені цього року. Будь-який вірус спочатку потрапляє в дихальні шляхи, з’являються закладення носа, болі в горлі, а далі пораження бронхів і згодом відбувається деструкція та ураження нижньої половини легень. Відбувається заміщення сполучною тканиною, це коли людина не може вдихнути”, – зауважив Роман Остяк, генеральний директор КНП “Обласна клінічна інфекційна лікарня” Івано-Франківської обласної ради.

Вперше коронавірус виявили на Близькому Сході, він передавався від верблюдів до людей. Вірус підступний тим, що може проходити непомітно, адже вдихання можливе, але насичення киснем і видихання вуглекислого газу не відбувається.

Читайте також:  Порятунок життя і користь для організму: чому бути донором важливо!

Які форми захворювання коронавірусом можуть бути:

1. Легка форма, проявляється як просте ГРВІ.

2. Пневмонії різного ступеня важкості.

3. Сепсис хворого і з’являються геморагії на шкірі.

“За даними нашої клініки, хворі приходять до нас, бо просто не мають до кого звернутись. Сімейні лікарі можуть лікувати ГРВІ навіть по телефону. В середньому в день відбувається 21-30 консультацій. Замовлено по дві упаковки тест-систем на область, щоб виявляти вірус. Станом на зараз діагностувати вірус ми не маємо чим, якщо потрібно, то відправлятимемо в Німеччину”,- підсумував Роман Остяк, генеральний директор КНП “Обласна клінічна інфекційна лікарня” Івано-Франківсьої обласної ради.

Довідково: Коронавірус — рід вірусів, що об’єднує РНК-вмісні плеоморфні віруси середньої величини. Діаметр різних вірусів — приблизно 80-220 нм. Віруси розмножуються в цитоплазмі інфікованих клітин. В основному, коронавірусами прийнято вважати віруси інфекційного бронхіту птахів, хоча в цю родину входять і коронавіруси людини. Цього спалаху кількість жертв сягнула 56, а інфікованих – майже 2000.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: