facebook

ПНУ і рятувальники домовилися про наступні 5 років співпраці на горі Піп Іван

Прикарпатський університет розпочав другий п’ятирічний термін співпраці із партнерами-рятувальниками Івано-Франківського обласного управління ДСНС.

Пише - джерело.

На другий п’ятирічний термін підписано Договір про співпрацю між Прикарпатським національним університетом імені Василя Стефаника та Управлінням Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області щодо покращення системи безпеки на базі колишньої обсерваторії на горі Піп Іван. Під цим документом свої підписи сьогодні поставили ректор університету Ігор Цепенда та начальник УДСНС в Івано-Франківській області Володимир Чернецький.

Чергування рятувальників на горі Піп Іван розпочалися з серпня 2015 року – у тестовому режимі. Тоді облаштували приміщення, забезпечили зв’язок.

В серпні 2016 року наказом було створено Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення обласного управління ДСНС.

16 вересня 2017 року гірську рятувальну станцію офіційно відкрилиу будівлі обсерваторії і рятувальники почали чергування 24/7 на постійній основі.

Читайте також:  У Франківську рятувальники зносили з дев'ятого поверху тіло 120-кілограмового чоловіка

Відновленням Обсерваторії на горі Піп Іван займаються ПНУ ім. Василя Стефаника та Варшавський університет.

У 2019 році Прикарпатський та Варшавський університети у партнерстві з Управлінням ДСНС України в Івано-Франківській області та Гірською добровільно-рятувальною службою – Бещадська група (м. Сянок, Республіка Польща) розпочали реалізацію проєкту транскордонного співробітництва Польща-Білорусь-Україна 2014-2020 «Адаптація колишньої обсерваторії на горі Піп Іван до потреб високогірного рятувального навчального центру» (PIMReC).

В межах проєкту створять так званий трансформер, який об’єднає сучасний науково-дослідний центр ПНУ з базою підготовки фахівців для проведення пошуково-рятувальних операцій. Також реалізація PIMReC передбачає встановлення сучасного метеорологічного обладнання; придбання необхідної рятувальної техніки та сучасного спорядження для українського і польського рятувальних загонів; проведення спільних тренінгів та навчань.

Частину коштів проєкту PIMReC спрямовано на ремонт та облаштування приміщень у рамках завдань проєкту, інформує пресслужба ДСНС. Нині у Обсерваторії тривають ремонтні роботи.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: