facebook

Подорожі за кордон: як перевірити, куди дозволено в’їзд та транзит для українців

Затриманих у аеропорту Афин 17 українців мають доправити в Україну 7 липня, за три дні після того, як туристів не впустили до Греції на відпочинок. Незважаючи на те, що в‘їзд до країн ЄС залишається закритим для громадян України, крім окремих категорій українців, авіакомпанії продають білети на рейси, хоча це не гарантує дозволу на перетин кордону. «Слово і діло» пропонує подивитись, які країни приймають українців та за яких умов, а також де перевіряти оновлену інформацію щодо можливості в’їхати в ту чи іншу країну світу або скористатися транзитом.

Затримання 17 українців у Греції
В аеропорту Афін у ніч на неділю, 5 липня, було затримано 17 українців, які прилетіли до Греції з Києва. Громадянам України відмовили в перетині кордону через заборону щодо в’їзду з третіх країн, ухвалену Євросоюзом.

Пише - джерело.

Українців розмістити в поліцейському ізоляторі аеропорту. У неділю до затриманих пустили українського консула. Він передав їм воду й засоби гігієни та захисні маски. Окрім того, людям надали матраци, але першу ніч вони провели на порожніх ліжках. Серед затриманих є літня жінка з двома маленькими онуками.

За інформацією пасажирів, компанія Wizzair передала для своїх 5 пасажирів бутерброди та воду. Ryanair поки не відреагував на звернення як своїх пасажирів, так і українських дипломатів. Мандрівникам також дозволили вийти під наглядом до їдальні для поліції, щоб купити їжу.

Передбачається, що люди зможуть повернутися додому у вівторок 7 липня. Про це заявив директор департаменту консульської служби Міністерства закордонних справ Сергій Погорельцев.

«Станом на ранок 6 липня 2020 року громадяни України, яким було відмовлено у в’їзді 4 липня 2020 року, перебувають на території поліцейської дільниці аеропорту Афін і очікують на повернення до України. За інформацією посольства України в Греції, виліт наших співвітчизників запланований на вівторок, 7 липня 2020 року», — повідомив він «Інтерфакс-Україна».

Окрім українців, серед затриманих також були громадяни Грузії, Албанії, Колумбії. У суботу були затримані дві американки, але наступного дня їх відправили назад рейсом до Канади.

Які категорії громадян України впускають до країн ЄС?
Вкотре нагадуємо, що Рада Європейського союзу погодила зняття коронавірусних обмежень на несуттєві поїздки до ЄС для резидентів низки країн з 1 липня. України у списку немає.

Це означає, що українцям заборонено в’їзд до країн ЄС.

З 1 липня перетинати кордони держав-членів ЄС мають право наступні категорії громадян України:

  • ті, хто подорожує з метою навчання;
  • моряки, що прямують на корабель;
  • громадяни, які подорожують через територію ЄС транзитом;
  • висококваліфіковані працівники, якщо їхня зайнятість необхідна з економічної точки зору і робота не може бути відкладена або виконана за кордоном.

Також зберігається дозвіл на в’їзд для тих категорій мешканців України, які досі підпадали під винятки:

  • члени родин громадян ЄС;
  • тих, хто має посвідку на проживання в ЄС або аналогічний документ;
  • сезонні працівники;
  • працівники дипломатичних установ.

До яких країн пускають українців?
З 1 липня п’ять країн відкрили свої кордони для українських туристів. Це Туреччина, Єгипет, Албанія, Хорватія та Чорногорія.

Читайте також:  ЄС хоче послабити обмеження на в'їзд: що пропонують

Наприклад до Туреччини наші туристи можуть їхати вільно, але за умови обов’язкової наявності страхового полісу на COVID-19, який можна буде придбати онлайн, у туроператора, під час купівлі авіаквитків, а також безпосередньо в аеропорту Туреччини після прибуття.

У пункті пропуску передбачено медичний огляд щодо наявності симптомів коронавірусу в пункті медичного контролю. У разі виявлення симптомів під час огляду безкоштовно проводиться ПЛР-тест.

Через які країни можна скористатися транзитом?
З транзитом трохи легше, бо навіть через певні країни ЄС можна здійснювати авіаперельоти, пересідаючи на інші рейси.

Наприклад, до Італії наразі в’їзд українських громадян заборонений. Виняток для громадян України – власників посвідки на проживання в Італії, а також тих, хто в’їжджає в Італію з території країн-членів ЄС та Шенгенської угоди, Великої Британії, Андорри, Монако, Сан-Марино та Ватикану (якщо такі громадяни проживали в зазначених країнах щонайменше 14 днів).

При цьому дозволений режим тимчасового транзиту. Італія дозволяє здійснення авіатранзиту за умови, що пасажири не покидатимуть терміналу аеропорту та матимуть попередньо придбаний квиток на наступний рейс.

У разі необхідності проходити процедуру реєстрації на рейс іншої авіакомпанії, що передбачає залишення транзитної зони аеропорту, транзит буде можливий лише за наявності біометричного паспорта громадянина України для виїзду за кордон або дійсної Шенгенської візи. Також дозволяється транзит автотранспортом за умови, що він не перевищуватиме 24 години (з можливістю продовження цього терміну ще на 12 годин у виняткових випадках).

Для кожної країни умови транзиту слід перевіряти перед вильотом на сайті МЗС за допомогою інтерактивної мапи, де розміщена інформація щодо можливості в’їзду українців до певної країни, а також режиму транзиту цією країною (авіаперельотом).

Що рекомендує МЗС України?
Якщо ви запланували подорож за кордон:

  • зв’яжіться з авіакомпанією, туроператором, через якого ви бронювали поїздку, та уточніть актуальний стан карантинних обмежень у країні та перевірте статус вашого бронювання.
  • зв’яжіться з дипустановою країни, куди запланували подорож. Офіційні органи зможуть надати найповнішу та найактуальнішу інформацію щодо чинних карантинних обмежень.
  • вивчіть умови вашого страхового полісу. Переконайтесь, що він покриває втрати, що можуть виникнути в разі надзвичайної ситуації, у тому числі інфікування коронавірусом;
  • подбайте про наявність додаткових коштів у разі надзвичайної ситуації (скасування зворотних рейсів та необхідність придбати нові квитки, вимушене перебування в країні понад запланований термін тощо). Візьміть із собою як платіжні картки, так і готівку;
  • візьміть із собою необхідні особисто вам медичні препарати на випадок вимушеної затримки за кордоном;

Якщо ви перебуваєте за кордоном:

  • зверніться до дипустанови України та надайте інформацію про своє місце перебування та контактні дані. Консули зможуть вам допомогти, лише якщо ви повідомите про себе. Список закордонних дипломатичних установ України;
  • зареєструйтесь на вебресурсі «ДРУГ» – так наші консули матимуть інформацію про вас одразу в цифровій базі;
  • слідкуйте за повідомленнями місцевих органів влади та в обов’язковому порядку дотримуйтесь усіх вимог;

Важливі контакти: список номерів «гарячої лінії» дипломатичних установ України в країнах світу. Цілодобова «гаряча лінія» МЗС України: +38-044-238-16-57, адреса електронної пошти [email protected].

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: