facebook

Пологи для інфікованих COVID-19: як переносять вірус вагітні

У лікарні продовжують привозити вагітних з коронавірусом.

Пише - джерело.

Драми, стреси і поїздки в клініки за десятки кілометрів від дому. У справжні квест-випробування перетворюються пологи для уражених коронавірусом породіль.

Історія вагітної з Ірпеня, яка захворіла коронавірусом, викликала в місті широкий резонанс – з одного боку, все переживали за жінку і її майбутню дитину, з іншого – містян вразила ситуація, що після появи інформації про зараження біля під’їзду з’явилася навіть поліція.

Як згодом пояснили правоохоронці, вони тільки стежили за порядком, поки під’їзди дезінфікували. І жителі, дійсно, залишалися в квартирах. А ось породіллі, у якої знайшли коронавірус, довелося здійснити подорож в сто кілометрів. У період карантину всіх інфікованих з Київської області везуть до Білої Церкви. Через кілька годин жінка народила здорового хлопчика.

А от мамі після благополучних пологів довелося поборотися з коронавірусом.

“Були ознаки задишки, перебувала на кисневої терапії, був кашель”, – розповідає Анатолій Бондар, головний лікар пологового будинку в Білій Церкві.

З пологового будинку породіллю відправили доліковуватися в інфекційну лікарню. Все обійшлося добре. Наступного тижня її повинні виписати.

Але в лікарні продовжують привозити вагітних з коронавірусом.

До таких пологів – особливий підхід. Лікарі працюють в спеціальному захисті. У респіраторі і щитку – і породілля.

Драматичний момент таких пологів – це те, що мама не відразу може обійняти дитину. Новонародженого швидко виносять в іншу кімнату – адже в пологовому залі може бути коронавірус. Так роблять в обласному перинатальному центрі Івано-Франківська.

“Кожна жінка розуміє, наскільки важко не прикласти дитину, не відчути перший дотик до мами – це дуже важко звичайно. Але ми проводимо з ними бесіди, готуємо до цього моменту”,
– говорить акушерка Оксана Ілик.

Марина дізналася, що інфікована коронавірусом, за 10 днів до пологів. Симптомів не було. Тест пройшла, коли почула, що хвора її знайома.

Читайте також:  Запізно вкололи сироватку: під Запоріжжям через укус гадюки у 6-річної дитини розвинулася гангрена

“Пояснювали, що у 80% – це легкі випадки, дітям – немає такої статистики, що передаються ці віруси. Тому ми були більш-менш спокійні”, – ділиться жінка.

Дитину Марина обняла лише через два тижні, після тестів, які підтвердили – вірусу немає. Хлопчик народився здоровим.

Щоб матері, які нудьгують в розлуці з дітьми, заспокоїлися, лікарі спеціально показують їм фото і відео новонароджених.

Акушерка Оксана Ілик каже, що до спецумов при народженні персонал готовий. Але є і важкі випадки.

Маленьку дівчинку, яка народилася в Івано-Франківську, тепер будуть виховувати родичі – її мама, інфікована коронавірусом, померла незабаром після пологів: як кажуть лікарі – мала супутні хвороби і тому врятувати її не вдалося. Але дівчинка – здорова.

Професор Юлія Давидова каже: з усіх майже п’яти сотень інфікованих вагітних по всьому світу – тільки у двох вірус передався від матері дитині. Дискусії про те, чи передається інфекція внутрішньоутробно – тривають.

“З найбільшою часткою ймовірності, він не передається – так обережно пишуть всі асоціації і Американський Коледж акушерів гінекологів. Але всі говорять про те, що потрібно більше досліджень”, – говорить вона.

Професор Давидова запевняє, що на даний момент лікарі помітили: коронавірус вагітні переносять не дуже складно. Точно впевнені міжнародні лікарі в одному – коронавірус різких критичних ускладнень у самих вагітних не викликає.

Раніше в Центрі громадського здоров’я оприлюднили механізм надання медичної допомоги вагітним з підозрою на коронавірус COVID-19. Підкреслюється, що вагітні жінки не є більш сприйнятливими до COVID-19, ніж інші люди. У групі ризику тільки вагітні з супутніми патологіями: цукровим діабетом, онконедугою, хронічними захворюваннями легенів, імуносупресивними станами тощо.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: