facebook

Правда про замінники цукру

Давно відомий факт про шкідливість цукру на здоров’ї людини. Але відмовитися від солодкого – не кожному під силу. У вирішенні цієї проблеми можуть допомогти замінники цукру (сахарозаменители). Зараз їх робиться велика кількість. Існують як отримані штучним шляхом, так і натуральні (природні) сахарозаменители.

Пише - джерело.


У синтетичних підсолоджувачах незначна кількість калорій, але вони в десятки і сотні разів солодше цукру.

До природних, отримуваних з рослин і фруктів, відносяться стевия, фруктоза, сорбіт, ксиліт. Фруктозу добувають з ягід, фруктів, нектару, меду. Вона удвічі солодше цукру, тому використати фруктозу для приготування солодощів слід в два рази менше. Цей замінник особливо актуальний для діабетиків, оскільки не сприяє синтезу і виділенню інсуліну. Ще однією перевагою фруктози є менш негативна дія на емаль зубів, що не можна, до речі, для людей з чутливими зубами.

При усіх своїх достоїнствах, надмірне і часте споживання фруктози може завдати шкоди здоров’ю у вигляді підвищення кров’яного тиску, рівня холестерину, раннього ожиріння і діабету. Ще одним натуральним підсолоджувачем є сорбіт. Він калорійний, чим звичайний цукор, але і менш солодкий на смак. Має жовчогінний і послаблюючий ефект, що, при дотриманні норм споживання, очевидна користь для організму.

Нині велику популярність серед людей, що стежать за своєю фігурою, завоював стевіозид, що добувається з листя стевии. Підсолоджувач із стевии не містить калорій, на відміну від фруктози і сорбіту, але має гіркуватий післясмак, через що виробники часто змішують його з синтетичними сахарозаменителями. У складі стевии – вітаміни і мікроелементи, гумінова, кавова, мурашина кислоти.

Читайте також:  Якими корисними властивостями володіє козяче молоко

Завдяки своєму багатому складу стевия не лише вирішує головну задачу підсолоджувача, але і усуває алергічний діатез у дітей, покращує травлення, роботу серця, виводить токсичні речовини, знижує тиск.

Підсолоджувач ксиліт займає лідируючу позицію серед виробників жувальної гумки. Жувальна гумка з ксилітом зменшує зубний наліт, захищає емаль зубів від карієсу. Також має антиатеросклеротичний і послаблюючий ефект. Добувають ксиліт з деревини берези і інших дерев твердих порід. Допустима добова доза споживання ксиліту 30 грам. При перевищенні цієї кількості може постраждати травна система. Ксиліт на смак практично не відрізняється від звичайного цукру.

Незважаючи на значний список побічних дій синтетичних замінників цукру, вони як і раніше використовуються в харчовій промисловості. Перший замінник цукру, випадково відкритий німецьким хіміком Костянтином Фальбергом ще в 1879 році, – сахарин, отримав величезну популярність під час Першої світової війни, коли питання з нестачею цукру стояло особливо гостро. Сахарин не слід застосовувати вагітним, дітям, людям з хворобами нирок.

Згідно з недавнім дослідженням, проведеним ізраїльськими ученими, сахарин сприяють розвитку цукрового діабету. Аспартам також має канцерогенні властивості і може викликати головні болі, депресію, ожиріння, харчові отруєння, тахікардію. Цикламат може розвинути ниркову недостатність. Як бачимо, вибір підсолоджувача очевидний. При помірному споживанні натуральних підсолоджувачів не завдається шкоди організму. А синтетичні краще виключити із споживання зовсім.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: