facebook

Правозахисники відреагували на доручення Марцінківа вивезти ромів з Франківська

Коаліція ромських неурядових громадських організацій України, які опікуються захистом прав ромської меншини в Україні, звернулася до органів державної влади та органів місцевого самоврядування Івано-Франківська й особисто до мера міста Руслана Марцінківа через його антиромські настрої.

Про це йдеться у заяві Коаліції ромських НУО, яка є у розпорядженні hromadske.

Пише - джерело.

«Ми звертаємось до влади – Верховної Ради України, Офісу президента, Кабінету Міністрів України з вимогою надати оцінку діям мера міста Івано-Фраківська, та проведення негайних дій щодо попередження антиромських настроїв та подій в регіонах України, приведення цих питань у відповідність до законодавства України і міжнародних європейських стандартів у сфері забезпечення правового та соціального захисту», — йдеться у заяві.

Також коаліція організацій вимагає вироблення практичних механізмів ефективної реалізації прав національних меншин у активній співпраці з ромськими громадами та органами законодавчої та виконавчої влади.

Така стурбованість пов’язана з тим, що міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків на оперативній нараді у вівторок, 21 квітня, дав доручення вивезти людей ромської національності з міста в Закарпатську область.

«Також цигани, ні, правильніше — особи ромської статі. Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?» — запитав Марцінків на нараді (цитуємо дослівно. – Ред.).

Начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло доповів, що 12 людей відмовилися їхати.

«Що значить «відмовилися»? А чому не запакували? Є поліція. До наступного вівторка маєте вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Поліція просила дати автобус — дали. Чому не запакували і не вивезли?» — запитав міський голова.

Читайте також:  В Івано-Франківську серед білого дня намагались викрасти чоловіка (фото)

У відповідь на це на нараді пролунала інформація, що правоохоронці вивезли з Івано-Франківська десятьох ромів і передали їх закарпатській поліції.

«Це треба другу ходку зробити», — підсумував Марцінків.

Як відзначають правозахисники, у цьому випадку з боку поліції та мера Івано-Франківська можна констатувати порушення прав ромської меншини. Так, у статті 7 Закону України «Про національну поліцію» зазначено: «У діяльності поліції забороняються будь-які привілеї чи обмеження за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовною або іншими ознаками».

Крім того, стаття 33 Конституції України гарантує кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, свободу пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Також свобода пересування та вільний вибір місця проживання гарантовано Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні». Так, у статті 2 цього закону зазначено, що громадянам України, а також іноземцям та особам без громадянства, які на законних підставах перебувають в Україні, гарантуються свобода пересування та вільний вибір місця проживання на її території, за винятком обмежень, які встановлені законом.

Нагадаємо, Руслан Марцінків вже неодноразово виголошував ксефонофобські заяви на адресу ромів і погрожував їх вивезти з міста. На початку березня цього року міський голова доручив встановити в Привокзальному сквері “оперативний штаб”, щоб захищати територію від “циганів ромської національності”. Його справді встановили, але здебільшого він порожній.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: