facebook

Прикарпатські активісти збирають гроші для майстерні з переробки пластику

Громадська організація «Гірський рятувальний центр» збирає кошти на співфінансування придбання термо-пресу для майстерні з переробки пластику EcoREactive в Івано-Франківську, підтримку якій надає Міжнародний фонд “Відродження”.

Пише - джерело.


Ідея проєкту подається від імені громадської організації в Івано-Франківську «Гірський рятувальний центр» (ГРЦ). За три попередні роки члени та волонтери організації налагодили співпрацю із подібними організаціями в Україні та закордоном (Польща, Словаччина, Чехія, Німеччина), ініціювали та впровадили низку проєктів в сферах екології та охорони навколишнього середовища, безпеки та розвитку громадських ініціатив.

Зокрема, у 2018 році ГРЦ започаткували загальну програму «Рятувальники для природи», у рамках якої щороку спільно із партнерами проводять просвітницьку роботу із громадами щодо необхідності збереження природи, запровадження сталих практик розвитку, а також організовують еко-акції з прибирання сміття та благоустрою пам’яток природи, історій та культури.

У 2018-2019 роках організували до 30 еко-акцій з прибирання берегів Дністра. На початку 2019 року проєкт «Рятувальники для природи» отримав другу премію програми «Земля жінок» Фонду Ів Роше.

Саме тоді виникла ідея щодо необхідності організації можливої переробки хоча б частини зібраного пластику. Черговим поштовхом стала участь команди ГРЦ у всеукраїнській акції “Допоможи пластикожую Оззі врятувати наше море від сміття” проєкту EMBLAS «Посилення екологічного моніторингу Чорного моря». ГРЦ тоді зібрав та відправив на переробку понад 6 кг кришечок від пластикових пляшок.

“Після закінчення акції волонтери нашої ГО продовжують збір кришечок. Так утворилася активна «еко-команда» в ГРЦ, яка вивчає досвід інших регіонів в частині переробки пластику. Сьогодні в Україні майже 96% усіх відходів, у тому числі пластик, відправляється на полігони, де сотнями років розкладається, забруднюючи середовище, хоча такі відходи можна перетворити у дорогоцінний ресурс. Тому ми створюємо відкриту майстерню EcoREactive з переробки пластику для початку типу HDPE (2), в майбутньому і інших видів (LDPE, PP, PS тощо), на базі якої будемо організовувати майстер-класи з виготовлення різних виробів з переробленого пластику, навчання щодо культури сортування сміття. Зараз ми вже маємо власну дробилку та міні-пічку, завершуємо виготовлення екструдера, збираємо кошти для придбання термо-пресу. Врятований від сміттєзвалищ пластик будемо перетворювати у цікаві, корисні речі, які можна використовувати як у побуті, так і для благоустрою туристичних маршрутів та місць відпочинку в нашого краї. Вдячні усім за підтримку!”, – кажуть в організації.

Читайте також:  Було гаряче: на Прикарпатті за добу гасили 19 пожеж

Загальний обсяг потрібних коштів становить 180 тисяч гривень, з яких Міжнародний Фонд “Відродження” дофінансує 50% за умови збору решти Спільнокоштом.

Основні статті бюджету:

термо-прес для виготовлення листового пластику з вторсировини – 140 000 грн.;
спецодяг та дрібне устаткування (респіратори, навушники, костюми/комбінезони, рукавиці, захисні маски/щити тощо ) – 30 000 грн.;
контейнери для відсортованого пластику (50 л) / контейнери (23 л) та беги (великі мішки) для подрібненого пластику – 10 000 грн.
Підтримати проєкт можна за цим посиланням.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: