facebook

Рання зима, «гадюча пацирка» та магія: прикмети й забобони гуцулів у свято Воздвиження

Сьогоднішнє велике свято, що офіційно зветься Воздвиження Хреста Господнього, в Карпатах називають Здвижінє, бо цього дня усяка звірина лісова, усе гаддя, і всі духи природні “здвигаютси”, тобто, рушають на зимівлю. “На Здвижінє уся диханія ховаєтци на зиму в землю… Земня не приймає лиш тоту гадину, шо укусит чоловіка… Від Здвижіня зачінают видлітити гуси й инчі птахи у теплі краї. Єк летєт гуси, то восени за штири неділі зима..” (З книги П. Шекерика-Дониківа “Рік у віруваннях гуцулів»).

Пише - джерело.

«В цей день усі духи гір і лісів лягають спати, і гуцули стежать за погодою – якщо Чорногора побіліє, тобто присиплеться першим снігом, отже, зимка прийде скоро.
І ще це одне з великих мольфарських свят, бо саме цього дня вони отримували важливий артефакт для своєї непростої роботи, а саме — гадючу пацирку.

«МОЛЬФАР НЕЧАЙ ТАК МЕНІ РОЗПОВІДАВ ПРО «НАРОДЖЕННЯ» ЦЬОГО АРТЕФАКТА: «ПЕРЕД ЗДВИЖЕННЯМ ЗМІЇ ЗБИРАЮТЬСЯ В ПЕВНОМУ МІСЦІ — СПОВЗАЄТЬСЯ ЇХ СИЛА-СИЛЕННА! — І ЗНАХОДЯТЬ ПОТРІБНИЙ КАМІНЬ. ЯКИМИ ОЗНАКАМИ ВОНИ КЕРУЮТЬСЯ, ЧОМУ ОБИРАЮТЬ САМЕ ЙОГО — НІХТО НЕ ЗНАЄ. І ПОЧИНАЮТЬ ГАДИ ТОГО КАМЕНЯ ПРОДУВАТИ. СВИСТЯТЬ УСІ РАЗОМ — І СПРЯМОВУЮТЬ СВІЙ СВИСТ У ОДНУ ТОЧКУ НА КАМЕНІ. І ПОСТУПОВО ВІД ЗМІЇНОГО СИЧАННЯ ТОЙ КАМІНЬ СТАЄ М’ЯКИМ, НІБИ ТІСТО, А ДАЛІ З НЬОГО ВИХОДИТЬ КУЛЬКА БІЛУВАТОГО ВІДТІНКУ. ТОТА КУЛЬКА Й НАЗИВАЄТЬСЯ «ГАДЮЧОЮ ПАЦИРКОЮ». ПОТІМ, КОЛИ ПАЦИРКА ВИЙДЕ, КАМІНЬ ПОСТУПОВО ТВЕРДНЕ І ЗМІЇ РОЗПОВЗАЮТЬСЯ. А ОЦЕЙ ПРОДУТИЙ КАМІНЬ І САМА «ГАДЮЧА ПАЦИРКА» МАЮТЬ ДУЖЕ ВАЖЛИВЕ ЗНАЧЕННЯ У МОЛЬФАРСТВІ…», – РОЗПОВІДАЄ GROMOVYTSIA BERDNYK.

Читайте також:  У Івано-Франківську виступить Андрій Макаревич

В Карпатах досьогодні є приповідка – як позбираються жінки десь біля перелазу та говорять тихо поміж себе, то гуцули кажуть: «Ади, дують у пацирку!»
Здвиження було одним із «рокових свят» і для опришків, бо в цей день вони розходилися по зимівках. Кажуть, що як розлучалися вони на зиму, то збиралися на кичерах і стріляли з пістолів так, що дим вЕрхи укривав. А відтак розходилися, щоб на Юрія зійтися у визначеному місті і почати своє літування.

НА фото: Десь так може виглядати камінь, який продули змії на “пацерку”. Але цей, мені здається, проточений водою… хоча такі камені теж мають свою силу.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: