facebook

“Реально, а не віртуально”: франківські лікарі мають власні протоколи допомоги при COVID-19

Про це на засіданні комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій сьогодні розповів головний лікар ЦМКЛ Тарас Масляк.

Вчора у ЦМКЛ був ургентний день, тобто впродовж доби медзаклад приймав усіх хворих. Відтак поступило 17 пацієнтів з пневмоніями, у 7 з них експрес-тести підтвердили коронавірус.

Пише - джерело.

Зараз у лікарні 9 хворих в реанімації, вони на ШВЛ, поінформував Масляк. “Нам потрібні додаткові апарати штучного дихання, бо не знаємо, як буде ситуація розвиватися надалі”, – додав лікар.

Ліків для хворих, за його словами, вистачає тільки частково.

“100% забезпечити ліками хворих ми не зможемо. Тому що навіть якщо є фінанси, немає можливості придбати ці препарати. По-друге, потрібні антибіотики широкого спектру дії. І їх теж не є достатня кількість, хоч сьогодні зранку нам частину довезли. На курс лікування ми міняємо три-чотири рази антибіотики, щоби вилікувати пацієнта. Три дні один препарат, три дні чи більше інший – скільки іде позитивна динаміка. Йдемо методом підбору лікування в якійсь мірі”, – розповів про практичний досвід лікування пацієнтів із пневмоніями та позитивними на коронавірус тестами Тарас Масляк.

За його словами, вже виписані з лікарні 25 пацієнтів – з покращенням, під нагляд сімейного лікаря. Ще 5 готують сьогодні до виписки.

Читайте також:  Україна у боротьбі з коронавірусом використовує ті ж методи, що і увесь світ - епідеміолог

Що стосується ліків, які зазначені в державному протоколі, що його для лікування хворих на коронавірус уклали в МОЗ, то препарати лікарні не можуть ані отримати, ані придбати.

“Може, десь у Феофаніях таке є, але для наших громадян у селах, в районних лікарнях, у місті Франківську ми це забезпечити не можемо”, – констатує головлікар ЦМКЛ.

“Державні протоколи дуже модно написати, але було би дуже добре, щоби ми могли чи наші громадяни, – скажіть, до кого звернутися, – щоби десь взяти ті намальовані в протоколах медикаменти. Написати і виконати – то дві різні речі, і ми повинні це чесно донести нашим громадянам. Одна справа віртуально, інша реально. Ні я, ні керівництво міста, області, головний санітарний лікар чи наші працівники – ніхто не може ці медикаменти забезпечити. На жаль. Але це чесно. І на сьогодні мої лікарі мають наш внутрішній протокол. Цей протокол на сьогодні є дієвий – ми по ньому працюємо, і люди виздоровлюють”, – повідомив Тарас Масляк.

Він наголосив, що мусить озвучувати стан справ, бо захищає підлеглих медичних працівників, які працюють на межі, щоби потім із них не робили крайніх.

“Мусимо про це говорити відкрито і не боятися”, – вважає Масляк.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: