facebook

Ремонти, обладнання, харчування та комуналка: з січня франківські школи отримають фінансову самостійність

Згідно з новим законом “Про освіту”, з 1 січня усі школи Івано-Франківська мають перейти на самостійне ведення бухгалтерського обігу.

Нині послугами централізованої бухгалтерії все ще користується половина закладів загальної та середньої освіти міста. З нового року директори отримають можливість розпоряджатись коштами відповідно до потреб закладу: поточні ремонти, придбання обладнання, послуги з гарячого харчування та комунальні. Це все тепер буде у руках безпосереднього керівника, повідомляється у сюжеті на Канал 402.

Пише - джерело.

“Вони отримають кошти і будуть ними розпоряджатись. Тобто це вже не буде здійснювати Департамент освіти. Він провадитиме аналітичну діяльність, певні розрахунки, тобто буде розпорядником вищого рівня коштів, а директори вже на місці. В кожному закладі керівник бачить, що йому треба, скільки, яка вартість цього, де це можна купити дешевше і якісніше”, – говорить заступник директора міського департаменту освіти і науки Наталія Микула.

Читайте також:  У керівництві "Укроборонпрому" виступили за його ліквідацію

Утім, така автономія – це не лише приємні бонуси, але й більша відповідальність і додаткові вимоги. Тож директори шкіл кажуть, відчуття двоякі. З одного боку, прогрес вітають, але мають нині новий головний біль: підібрати відповідального і професійного бухгалтера.

“Додатковий тягар як на директора, так і заклад, бо, наприклад, ліцей обслуговувало 5 бухгалтерів. Одні ведуть зарплату, інші матеріали, інші тендери. Є головний бухгалтер. Це все настільки складно. І зараз, як на мене, тяжко знайти людину, яка зможе це поєднати і виконувати усі ці потреби”, – говорить директор Микитинецького ліцею Роман Хромей.

До слова, першим освітнім закладом в Івано-Франківську, який здобув фінансову автономію, є Українська гімназія №1. На самостійне ведення бухгалтерського обліку вона перейшла у 1992 році.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: