facebook

Шмигаль закликав Міноборони поки не розсилати випускникам шкіл повістки в армію

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль попросив очільників Міністерства оборони та Міністерства освіти узгодити позицію та поки не розсилати повістки в армію випускникам шкіл та дати їм можливість спокійно пройти вступну кампанію.

Пише - джерело.

“Щодо військового призову і розсилання повісток випускникам шкіл. Я попрошу міністра оборони і виконуючого обов’язки міністра освіти краще скоординувати комунікацію і саму роботу з цього питання, щоб батьки та діти не нервували. Тому що хлопці, які досягли 18-річного віку і хочуть вступити до вищих навчальних закладів, мають таку можливість отримати. Мабуть, не варто зараз бігти й терміново вручати їм повістки”, – сказав очільник Кабміну під час засідання уряду 8 липня.

“Дітям треба дати змогу спокійно підготуватися до вступу, отримати можливість вступити, а далі вже до осені будемо проводити призов відповідно до процедур”, – додав Шмигаль.

За його словами, це важливе питання, оскільки торкається 10 тисяч людей, тож, щоб не було непорозумінь, закликав донести цю інформацію до військових комісарів на місцях.

Що відомо

  • Раніше у соцмережах почали висловлювати обурення, що випускникам шкіл, які ще не встигли здати ЗНО вже почали приходити повістки в армію.
  • Міністерство освіти і науки звернулося до Міністерства оборони з проханням відтермінувати весняний призов (травень-липень) на строкову військову службу для випускників шкіл, училищ, коледжів та закладів вищої освіти 2020 року.
  • У Міносвіти підкреслили, що військкомати знаходяться у сфері управління Генерального штабу Збройних сил, а рішення про призов приймається призовними комісіями, головами яких є заступники голів обласних державних адміністрацій. Крім того, пунктом 5 розпорядження уряду про перенесення призову передбачено, що громадяни віком 18-19 років можуть бути призвані на службу лише за власним бажанням, яке підтверджується письмовою заявою.
  • У січні 2020 року президент Володимир Зеленський підписав указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби та терміни проведення чергових призовів, згідно з яким тепер до армії призиватимуть не з 20, а з 18 років.
  • У лютому ж того року ексміністр оборони Андрій Загороднюк заявляв, що у 2020 році з 20 років призов на строкову службу буде обов’язковим, а з 18 та 19 років виключно за згодою призовників.
    15 квітня Кабінет міністрів знову переніс весняний призов на строкову військову службу з квітня-травня на травень-липень.
  • При цьому абітурієнтам, які мають намір вступати на бакалаврат чи магістратуру, надходили повістки від військкоматів.
  • Кабінет міністрів зареєстрував у Верховній раді законопроєкт, яким пропонують відстрочити призов на військову службу для співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій.
Читайте також:  Посварилися з батьками і втекли з дому. На Прикарпатті шукали трьох дітей

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: