facebook

Сьогодні Сорок Святих: традиції та заборони

Сьогодні відзначають Сорок Святих, або Сороки.

Пише - джерело.

Давнє християнське свято назване на честь 40 воїнів ХІІ римського легіону, які загинули 320-го коло міста Севастія – тепер Сівас у Туреччині.

За легендою комендант міста Агрікола наказав їм принести жертву язичницьким богам. Після відмови зректися християнської віри, воїнів роздягнули та поставили у крижане озеро. Поруч розтопили лазню для тих, хто хотів би врятувати своє життя.

Лише один з воїнів не витримав холоду та вийшов з озера, одразу упавши замертво. Тоді один із наглядачів на ім’я Аглай побачив видіння, як ангели несли 39 прегарних вінків для мучеників. Тоді роздягнувся, вимовив: “І я – християнин!” та приєднався до воїнів. Їх знову стало 40. Тоді, бачачи що не замерзають, їх наказали перебити а тіла спалити. Залишки скинули у воду, щоб не зібрали. Але частину мощей потайки вдалося зберегти.

Читайте також:  Чи потрібно обробляти часник марганцівкою перед посадкою

У цей день полегшується строгість Великого посту та звершується Літургія передосвячених дарів. Зазвичай віруючі ставили 40 свічок у церкві, молилися, просячи захисту від негараздів, та дякували Богові.

Хлопці та дівчата закликали весну обрядовими піснями – веснянками, а жінки пекли 40 кренделів чи вареників і роздавали їх дітям.

Сьогодні не можна працювати та прибирати. Також не слід вживати м’ясо, рибу та яйця, позичати гроші та сваритися.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: