facebook

У лісі, поблизу Павлівки, натрапили на бункер Першої світової війни

21 липня, пошуковці на чолі з директором комунального підприємства «Пам’ять» Василем Тимківим разом з активістами «Меморіалу» досліджували територію лісу у Павлівці.

КП «Пам’ять» вже два роки проводить пошукові роботи. Основна ціль — знайти невідомі поховання світових війн та політичних репресій. Півтора року тому поблизу Павлівки пошуковці виявили поховання жертв комуністичного терору. Сьогодні ж посеред Павлівського лісу досліджували бункер Першої світової війни.

Пише - джерело.

Кореспондентка Бліц-Інфо також вирушила на місце історичної знахідки.

За словами Василя Тимківа, бункер знаходиться на глибині 5-6 метрів. На нього натрапили за допомогою спеціального металодетектора

«Бункер будувався способом лисячої нори. Тобто копалася шахта під нахилом в глибину 5-6 метрів. На глибині вже ширше викопувалась підземна кімната розміром три на три метри, все це укріплювали балками, які досі тут збереглись»,- пояснює історик.

Тимків розповідає, що у бункера були два виходи, які поєднувались з окопами. Коли відбувався артилерійський обстріл, військові ховались всередину, захищаючись від потужних снарядів. Варто зазначити, цей бункер є частиною оборонно-наступальної лінії, яку побудували наприкінці 1916 року, аби витіснити російська війська зі Станіславова.

Читайте також:  Як зникає карпатський ліс: активісти показали масові вирубки на Івано-Франківщині (відеофакт)

«Це не один такий бліндаж в цьому районі. У 1916-17 роках Станіславів був у руках російської армії. Ми зараз знаходимось на маленькій ділянці оборонної лінії, яка тяглася від Старого Лисця аж до Єзуполя»,- додає пошуковець.

Зараз уся ділянка, де знаходиться бункер, затоплена водою. Тож пошуковці звернулись за допомогою до Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області. Опісля відкачування води працівники підприємства копатимуть у глибину, щоб добратись до перекриття бліндажу.

«Нас цікавлять історичні артефакти, які можуть бути в бункері. Є ідея реставрувати бліндаж. У поєднанні з іншими об’єктами у лісі можна розробити цікавий туристичний маршрут»,– продовжив Тимків.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: