facebook

У поліції запевняють, що у Марцінківа нема підстав для хвилювань: ніхто його не переслідує

Скандал з висловлюваннями на адресу ромів, порушення за цим фактом кримінального провадження та заяви міського голови Івано-Франківська Руслана Марцінківа про політичні переслідування з боку влади і силовиків кілька днів поспіль залишаються у місцевих ЗМІ топтемою, яка витіснила на другий план навіть невтішну коронавірусну статистику.

Пише - джерело.

У франківських фейсбук-групах сотні і тисячі коментаторів висловлюють підтримку Марцінківу як жертві режиму і поліцейського свавілля. Вчора кількадесят франківців прийшли до міського відділу поліції підтримати мера, якого викликали як свідка для отримання пояснень. Марцінків оголосив прихильникам, що кримінальним переслідуванням невідомі сили намагаються не допустити його до місцевих виборів.

Пізніше під час традиційного онлайн брифінгу Руслан Марцінків повідомив про ще одне кримінальне провадження, також, за його словами, розпочате проти нього через роботу центрального продуктового ринку всупереч забороні напередодні Великодня.

“Сьогодні взнав, що стосовно мене в поліції відкрито ще одне кримінальне провадження щодо начебто мого дозволу працювати ринкам перед Великодніми святами. Нагадаю, це було після заяви головного санітарного лікаря України пана Ляшка про те, що рекомендовано закрити продовольчі ринки. Прийшли підприємці. І я відстоював права підприємців, що вони можуть працювати, бо офіційного документа ще не було. Тому для мене дуже дивне це відкриття провадження”, – сказав Марцінків.

Ця заява викликала нову хвилю хайпу і повторну зливу коментарів на захист міського голови від «політичних переслідувань».

У поліції ж ці звинувачення Марцінківа стримано називають «перебільшенням».

Начальник Івано-Франківського відділу поліції Остап Білейчук нагадує, що чинний Кримінальний процесуальний кодекс України взагалі не передбачає кримінальних проваджень проти особи. «Справи проти особи – це явище зі старого давно нечинного КПК», – пояснює Білейчук.

Франківська поліція не порушувала і не могла порушити жодного кримінального провадження стосовно Руслана Марцінківа. Є розпочате кримінальне провадження за ч. 2 ст. 161 ККУ (Порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності, релігійних переконань, інвалідності та за іншими ознаками). А ще до цього, перед Великоднем, розпочато кримінальне провадження за ст. 325 ККУ (Порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Провадження відкрите за фактом роботи центрального продуктового ринку всупереч забороні, а не проти Руслана Марцінківа. Власне, саме тому мер і дізнався про нього лише вчора.

Читайте також:  Україна закупила індійську вакцину від COVID-19 в два рази дорожче від AstraZeneca: скандальні деталі

«Ми його й не зобов’язані повідомляти. Я повторюю: кримінальні провадження рухаються по факту, потім ми встановлюємо причину цих порушень у межах провадження. А тоді вже – чи є вина міського голови, чи дирекції ринку, чи начальника поліції, чи іншої особи – встановлюється в межах цього провадження», – пояснює Білейчук.

За словами начальника міської поліції, попри те, що ринок приватний, міський голова повинен був прийняти рішення про зупинку його роботи на підставі рішення головного санітарного лікаря України. Однак такого рішення саме на той час ще не було прийнято і оголошено. «Але факт такий, що ринок відкрився, і ми були просто зобов’язані реагувати на це. Тому й порушили кримінальне провадження, це просто процедура», – каже Білейчук. І додає, що хвилюватися Марцінків не має жодних підстав.

«Я взагалі не розумію, чого він так переживає. Є досудове розслідування: ми встановлюємо всі факти, які призвели до цього порушення. Коли ми встановимо всю історію, приймемо законне рішення… Ми просто не могли не відреагувати на факт. Ми не можемо напряму звинувачувати мера, тому не можна стверджувати, що проти нього розпочате провадження. Такого нема!» – каже Білейчук.

У рамках провадження за фактом висловлювань стосовно осіб ромської національності тривають експертизи. «Але нема такого, щоб хтось проти особи рухав справу. Особа може бути звинувачена лише після того, коли ми встановимо всі факти і вручимо підозру, і після того вже суд визнає або не визнає її вину», – каже Білейчук.

Звинувачення у політичних переслідуваннях головний поліцейський Франківська відкинув категорично.

«Я не займаюся політичними замовленнями. Ми реагуємо, якщо є ознаки кримінального правпопорушення, здійснюємо досудове розслідування, – каже Білейчук. – Я новий керівник. Я нікого не переслідую. Ні Руслана Марцінківа, ні Анушкевичуса, ні когось іншого… Люди звертаються – і ми по факту порушуємо провадження чи призначаємо перевірки. Це нормально. Тому не варто Руслану Романовичу так перебільшувати, мовляв, органи правопорядку його переслідують, щоб не допустити до виборів. Нема тут жодних політичних переслідувань».

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: