facebook

У смітник не викинеш. Куди у Франківську можна здати термометри, лампочки, батарейки

Сортування сміття стає все популярнішим, хоч більшість франківців все ще не дотримується такої звички, пише “Репортер“.

Пише - джерело.


Але є небезпечні відходи, які з усім сміттям викидати точно не можна. То куди їх здавати?

З ртуттю не жартують
Небезпечні відходи – це речі, які є шкідливими для здоров’я людини чи навколишнього середовища. Поводження з ними регулює Закон України «Про відходи». У побуті найчастіше люди стикаються з термометрами, ртутновмісними лампочками й батарейками. Ртуть виділяє пари, отруйні для орга­нізму. Тому вироби з її вмістом не можна викидати у звичайні контейнери.

В Івано-Франківську ртутні термометри й лампочки можна здати в управлінні з питань надзвичайних ситуацій міськради, що на Дністровській, 30.

«Люди телефонують або просто приходять і приносять небезпечні відходи, – каже Ігор Влізло, начальник управління. – Там цілодобово є черговий. Приймають і термомет­ри, і ртутновмісні лампи, і навіть пальчикові батарейки. Потім їх відвозять на утилізацію у фірму, яка має відповідну ліцензію».

Якщо термометр все ж розбився, на сайті ДСНС нагадують порядок дій. Спочатку треба вивести всіх з кімнати, особливо дітей, потім відчинити вікно. Але протягів краще уникати, бо тоді випари можуть осісти на меблях і стінах. Щоб захисти свої органи дихання, краще скористатися вологою марлевою пов’язкою.

Потім треба підсвітити ртуть, яка розлилася, і краще так, щоб світло падало збоку. Збирати її потрібно щіточкою або пензликом, але не пилососом – від теплого повітря рідкий метал випаровуватиметься швидше. З килима ртуть рекомендують збирати за допомогою медичної клізми, а краще – взагалі його викинути. Із щілин паркету ртуть також можна витягнути за допомогою клізми або засипати отвори піском, щоб легше було збирати кульки щіткою. Складати потрібно у скляну банку з розчином двох грамів пермангату калію на один літр води.

Потім вимити забруднені місця мильно-содовим розчином (400 г мила і 500 г кальцинованої соди на 10 л води) або розчином перманганату калію (20 г на 10 літрів води). Протягом трьох діб ретельно провітрювати приміщення.

Все ж краще зателефонувати 101, особливо, якщо ртуті вилилося багато. Тоді приїдуть рятувальники і зроблять демеркуризацію.

Для профілактики отруєння, радять пити більше рідини. Якщо через якийсь час з’явився сильний головний біль, біль при ковтанні, підвищення температури, шлункові розлади – викликати швидку.

Здавайтеся!


Батарейки також містять небезпечні речовини – свинець, ртуть, кадмій. На сміттє­звалищах вони розкладаються та отруюють ґрунт, повітря, воду. Звідти важкі метали потрапляють в організм людини і можуть накопичуватися там роками, впливаючи на різні органи.

Читайте також:  Коронавірус на Франківщині: для хворих розгортають місця у пологовому будинку

За інформацією міськвиконкому, у Франківську є 15 місць, де можна здати використані батарейки. На вході розміщені спеціаль­ні скриньки:

  • виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради (Грушевського, 21)
  • Івано-Франківський національний технічний університет нафти і газу (Карпатська, 15)
  • Івано-Франківський медичний університет, гуртожиток № 1, № 2 (Тролейбусна, 10)
  • Прикарпатський університет (Шевченка, 57)
  • ПНУ, гуртожиток № 4 (Чорновола, 49а)
  • ПНУ, гуртожиток № 5 (Сухомлинського, 2)
  • Ліцей № 10 (Вовчинецька, 196Б)
  • Ліцей № 11 (Лепкого, 9)
  • Ліцей № 15 (Незалежності, 207)
  • Ліцей № 23 імені Романа Гурика (Мазепи, 90)
  • Ліцей № 25 (24 Серпня, 13)
  • Ліцей імені Романа Шухевича (Шухевичів, 35)
  • Дитсадок № 10 (Миколайчука, 5)
  • Дитсадок № 12 (Довга, 4)
  • Дитсадок № 15 (Нова, 19)
  • Дитсадок № 17 (Вовчинецька, 210)

Крім того, ще є менші точки, де також приймають батарейки. Потім їх теж відвозять на утилізацію. Зокрема, збором батарейок в Україні займається ініціатива «Батарейки, здавайтеся!». Волонтери розміщують свої пункти прийому цих відходів, а потім їх безпечно утилізують.

Маски не шкодять
Інші відходи, які не відносять до небезпечних, з точки зору екології теж треба сортувати. Наприклад, на Ботанічній, 10А можна здати ПЕТ-пляшки, склотару й макулатуру. Ще макулатуру приймають на Вовчинецькій, 90А. Стару побутову техніку зараз не беруть ніде, хіба окремі пристрої у різних майстернях.

З початку епідемії ширилася інформація, що у Франківську немає, як безпечно утилізувати маски чи рукавички. За словами директора департаменту житлової, комунальної політики та благоустрою Михайла Смушака, їх можна викидати у звичайний смітник.

«Коли почався карантин, ми цікавилися в епідеміологів, чи можна викидати маски і рукавички зі звичайним сміттям, чи не буде це небезпечно, зокрема для працівників, які його вивозять, – каже Смушак. – За словами лікарів, є дуже маленька імовірність заразитися від цих речей. Тому їх можна викидати разом з усім».

Крім того, роздільні відходи можна здавати активістам із SortSmart мобіль, який їздить містом і зупиняється у чотирьох мікро­районах: в Пасічній (позаду магазину «Плюс» на Тролейбусній), біля «Фуршету» на Володимира Великого, біля Comfy на Мазепи та біля «Арсену» на Миколайчука. У карантин мобіль не їздив, тому точну дату наступного виїзду повідомлять на Facebook-сторінці ініціативи SortSmart. Проте тут не приймають небезпечні відходи – такі, як батарейки чи лампочки. Сюди здавати можна лише маркований пластик, папір і картон, скло, метал, паперові горнятка, алюмінієві бляшанки.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: