facebook

Українець розповів, як Данія переживає вихід із карантину

Перший етап послаблення карантину в Данії розпочався з середини квітня – діти пішли до дитсадків та молодших класів шкіл. Маскового режиму не оголошували, а за порушення встановили солідні штрафи.

Пише - джерело.

Про те, як Данія переживає оголошений через пандемію Covid-19 карантин, розповів PTV українець Вадим Сукач, який мешкає в місті Оденсе.

“До пом’якшення карантину діяли такі обмеження, що всі заклади були закриті. Маю на увазі школи, дитсадочки, театри та все інше. Працювали підприємства. Перші два тижні після початку карантину не можна було збиратися більше 100 осіб на різні заходи. Потім обмежили до 10 осіб. Обмеження досі діє по всій Данії. Якщо порушили, людина повинна заплатити штраф у розмірі 1,5 тис. данських крон. Це діє – ніхто нікуди від штрафу не заховається”, – каже Вадим.

Маскового режиму в Данії узагалі не оголошували. Пояснювали неефективність звичайних масок для пересічних громадян. Маски потрібно було носити тільки хворим. Та ще лікарям під час роботи – професійні 3-шарові, спеціально призначені.

Багато людей проживає в Копенгагені. Там важко дотримуватися обмежувальних заходів – зокрема, триматися на відстані 2 м один від одного. Були великі скупчення у відомих парках. Тому взагалі заборонили доступ туди. За порушення встановили штраф у 2,5 тис. крон.

15 квітня оголосили про початок першої фази послаблення карантину, коли діти пішли до садочків та школярі до 5-го класу пішли на навчання. Але умовою для навчальних закладів була відстань між партами 2 м, максимально багато місць для миття та дезінфекції рук. Більше бувати на свіжому повітрі та не збирати дітей великими групами.

Читайте також:  У Польщі потонув 23-річний українець

Наша донька ходить у невелику приватну школу. Вони зробили так, що розділили декілька входів і виходів. І відвели певний час, коли можна проходити. Щоб не було на вході великого скупчення людей. В основному, навчання проводиться на вулиці. Одна із умов – щоб діти принесли теплі подушки, щоб сидіти на свіжому повітрі”, – розповідає чоловік.

Працюють великі підприємства, але роботу втратили понад 50 тис. людей. Маленьки підприємства, такі як кафе, ресторани, перукарні, поки закриті.

Якщо підприємство має до 25 співробітників, або втратило 30% від реалізації продукції, воно має право на отримання компенсації від держави. Також є допомога на покриття заробітної плати – уряд компенсує до 75% ставки, або до 90%, якщо оплата почасова. Але цей пакет допомоги уряд Данії призначив лише на 4 місяці.

“Взагалі заражених близько 10 тис., протестованих – 280 тис. осіб. Однак, не всіх тестують, тож справжня цифра, скільки може бути заражено осіб, невідома.
Разом із тим, одужали понад 8 тис., померли 514 осіб. В основному, це люди старшого віку. Інформацію надають щодня. Захворюваність після послаблення карантину трохи збільшилася, а зараз знову пішла на спад”, – зазначив Вадим Сукач.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: