facebook

Уроки карантину: учні, вчителі й батьки більше не хочуть дистанційного навчання

Навчальний рік в Україні закінчується дистанційно через епідемію коронавірусу. Соціологи опитали 34 тисячі учнів, батьків і вчителів столиці, пише ZN.UA.

Пише - джерело.

Як показало дослідження, навіть у столиці дистанційним навчанням охоплено не всіх школярів, а 78%. Це означає, що кожен п’ятий учень не навчається дистанційно під час карантину.

“І річ тут не лише в школі. Як повідомили батьки, найпоширеніша причина, чому діти не залучені до навчання, – брак технічних засобів (25% тих, хто не навчається дистанційно) чи Інтернету (виїхали за межі міста до бабусі в село або на дачу)”, – пише газета.

А чим займаються ті 22% школярів, що не залучені до дистанційного навчання? Далеко не всі вони сидять за книжками чи надолужують програму з батьками і репетиторами. Як свідчить дослідження, майже третина (34%) тих, хто випав із дистанційного навчання, взагалі ігнорують процес навчання.

Викликами для вчителів також стали проблеми технічного характеру (38%), зв’язку з учнями (41%), брак досвіду дистанційного навчання (37%). Це змушує їх витрачати більше часу на підготовку та проведення уроків.

Не дивно, що більшість учнів, батьків і вчителів віддають перевагу очному навчанню.

Як свідчить опитування учнів, батьків та вчителів, очне навчання в аудиторіях подобається їм більше, ніж дистанційне, – про це сказали 70% учнів, 90% вчителів і 80% батьків. А 60% учнів мріють, щоб швидше почалося навчання у школі (цікаво, скільки людей відповіли б на це питання так само, аби під час карантину можна було зустрічатися з друзями?). І лише 22% школярів бачать позитив у карантині.

Читайте також:  Івано-Франківський центр комплектування та соціальної підтримки запрошує жінок на військову службу

Отже, головною проблемою дистанційного навчання є неможливість якісно зрозуміти навчальний матеріал. Про неї сказали 48% батьків і 46% учнів. Причому на другому етапі дослідження кількість таких респондентів зросла майже на 20%.

Для батьків дистанційне навчання теж стало неабияким випробуванням, — 55% опитаних зазначили, що це ускладнило їм життя. Третині батьків довелося більше, ніж до карантину, сидіти зі своїми дітьми за уроками. Тим часом 25% батьків зазначають, що їхня дитина навчалася б успішніше, якби вони були поруч, але це неможливо через зайнятість.

“Учасники нашого дослідження також назвали плюси навчання вдома. Так, 36% учнів стали більше читати. Ця цифра дуже тішить. Ми пам’ятаємо результати вітчизняного моніторингу читацької компетентності, які показали: ще у початкових класах формується велика група школярів, що взагалі не читають або роблять це під примусом“, – йдеться у статті.

Водночас 15% учнів стали більше часу приділяти самоосвіті, і це чудово, адже самоосвіта – саме те, що має супроводжувати людину протягом життя.

А найголовніше — діти і батьки стали більше спілкуватися між собою (про це сказали майже 70% опитаних). За даними опитування, 72% школярів раді, що на карантині поруч із ними перебувають батьки. І це ще один неочікуваний плюс карантину.

Однак варто пам’ятати про тих 28%, хто не знайшов спільної мови з батьками. Але карантин поки не завершився і батьки ще можуть багато чого виправити у стосунках зі своїми дітьми.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: