facebook

Усвідомлене мислення допомагає в боротьбі зі шкідливими звичками – результати досліджень американських вчених

Недавні наукові дослідження підтвердили: від шкідливих звичок до здорового способу життя – три кроки.

Пише - джерело.

Джадсон Брюер, доктор медичних наук в Центрі усвідомленості і доцент психіатрії в Медичній школі при Університеті Брауна, останні два десятиліття досліджував питання боротьби зі шкідливими звичками і психологічною залежністю.

Він з’ясував, що мозок людини постійно наповнюється стимулами, що змушують бажати і надалі споживати. Ці стимули базуються на нагородах системи навчання, призначеної для виживання. Процес звикання включає в себе тригер (наприклад, бажання викурити сигарету), за яким іде поведінка (куріння) і винагорода (почуття задоволення). Ці три компоненти (тригер, поведінка і винагорода) з’являються щораз, коли людина курить сигарету, купує солодощі або перевіряє в десятий раз соцмережі, відчуваючи стрес. З кожним разом людина все більше хоче робити те, що змушує її відчувати себе добре, і набагато менше інших речей, більш корисних, але які не дають схожий швидкий результат. Так, під впливом автоматичних дій, починають формуватися звички. Вчені пропонують кілька кроків для відмови від шкідливих звичок, наприклад від куріння.

1. Зрозуміти принцип звичних дій

В рамках спостереження вчені прийшли до висновку, що звички засновані на нагородах, які отримує організм. Іншими словами, саме винагорода – причина високої ймовірності повторення небажаної поведінки в майбутньому. Знаючи це, достатньо змінити підхід – так як нагорода тільки стимулює прогрес шкідливих звичок, кожен раз важливо подумати, наскільки корисно вона буде впливати на поведінку і життя.

Читайте також:  Троє туристів з Луцька потрапили до лікарні у Яремче

2. Подивитися на речі реалістично

Наступний крок в роботі зі шкідливими звичками – чітке розуміння взаємозв’язку дій і результатів. Так, у першу чергу потрібно усвідомити різні відчуття під час, наприклад, куріння – смак, запах, інші чинники. Коли люди замислюються про це, вони розуміють, що куріння насправді не дуже приємне. Тому, якщо ви курите – кидайте, не палите – не починайте, а якщо не можете кинути палити – переходьте на менш шкідливі альтернативи. Завдяки простій увазі до поведінки в конкретний момент, мозок отримує точну і оновлену інформацію: якщо раніше сигарети були приємними, то тепер, з новими знаннями – немає.

3. Цікавість

Останній крок на шляху до стійких позитивних змін звичок – пошук нової, більш корисною нагороди. Людський мозок завжди шукає більше, краща пропозиція. Нові технології у вигляді додатків для відмови від куріння (наприклад, Kwit, iSmoke, QuitNow), дуже допомагають в цьому. Цей висновок підкріплений клінічно значущими дослідженнями: в результаті використання додатків, пацієнти кидали курити в п’ять разів частіше, ніж не користуючись ними.

Так, у результаті нового способу мислення формується усвідомлення свободи, а також відповідальності за кожну дію і його наслідки. З огляду на це, звична поведінка більше не викликає залежність, тому усвідомлений підхід – ключовий фактор у боротьбі зі шкідливими звичками.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: