facebook

В Україні хочуть заборонити використання пластикових пакетів з 2021 року

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Роман Абрамовський виступає за обмеження обігу пластикових пакетів. Про це він заявив під час брифінгу у Кабінеті Міністрів.

Зокрема, йдеться про законопроєкт № 2051-1, який народні депутати схвалили у першому читанні, пише “Західний кур’єр” із посиланням на пресслужбу Кабміну.

Пише - джерело.

«Цей законопроект направлений на обмеження пластикових пакетів в об’єктах роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг, – наголосив Роман Абрамовський. – На першому етапі забороняється безоплатне поширення пластикових пакетів. Не існує безкоштовних пакетів. Ми платимо за них у вартості середнього чеку в незалежності від того – беремо ми їх чи ні. Відтепер будемо платити лише за те, що використовуємо».

Також міністр уточнив, що під заборону підпадає і поширення оксорозкладних пластикових пакетів. Адже їх домішки допомагають розпадатися пакету на мікропластик, що легко потрапляє в довкілля та воду, а це становить велику загрозу здоров’ю людини.

У разі прийняття Закон вступить у дію з 1 січня 2021 року – від цього дня усі тонкі пластикові пакети товщиною до 50 мікрон буде заборонено поширювати.

Читайте також:  Для українців закрили популярну курортну країну

«Можна буде використовувати лише надлегкі пластикові пакети з товщиною стінки до 15 мікрон, – уточнив Роман Абрамовський. – Ці пакети використовуються для м’яса, риби та продуктів з них, а також сипучих продуктів, для яких пакет є первинною упаковкою».

Міністр захисту довкілля та природних ресурсів зазначив, що пандемія COVID-19 внесла і свої корективи в поширення відходів масок та рукавичок.

“Міністерство розробило постанову Кабінету Міністрів про запобігання поширенню цих відходів: масок, рукавичок, – розповів міністр. – Але, вивчивши міжнародний досвід, ми прийшли до висновку, що будь-які адміністративно-регулятивні дії не дадуть очікуваного результату”.

Роман Абрамовський додав, що саме з цих причин будуть розроблені рекомендації для громадян щодо поводження з такими відходами, які продукуються в домогосподарствах. Приміром, маски та рукавички потрібно скласти в пакет, міцно зав’язати та зі звичайними побутовими відходами покласти в баки-накопичувачі.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: