facebook

В Україні розсекретили нові подробиці про аварію на ЧАЕС

Галузевий державний архів СБУ й Український інститут національної пам’яті презентували другу книгу збірника «Чорнобильське досьє КДБ. Від будівництва до аварії».

Про це повідомила пресслужба СБУ в понеділок, 22 червня.

Пише - джерело.

Як повідомляється, у книгу увійшли 229 документів, які охоплюють період від початку 1970-х і до листопаду 1986 року, тобто до введення в експлуатацію об’єкта «Укриття» (Саркофаг) після катастрофи.

«Серед документів, які увійшли до нової книги, є повідомлення про аварії, що сталися в 1986-му, транскрипт телефонних переговорів на ЧАЕС в ніч 26 квітня, екземпляр першого повідомлення про аварію, інформація про початок розслідування і будівництво об’єкту «Укриття», – розповів директор Галузевого державного архіву СБУ і один з укладачів видання Андрій Когут.

Читайте також:  Зеленський закликав світ допомогти в реалізації 10 пунктів “української формули миру”

Глава Українського інституту національної памяті Антон Дробович зазначив, що за цими матеріалами можна краще зрозуміти трагедію: передумови катастрофи, рапорти і матеріали, які свідчать про «маленькі» аварії, які відбувалися на ЧАЕС раніше і були приховані.
Видання «Чорнобильська досьє КДБ. Від будівництва до аварії» є продовженням серії документальних книг. Першу, що містить 210 документів, опублікували навесні 2019 року.

Скачати першу книгу можна тут.

Прочитати друге видання можна тут.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: