facebook

“Вродить хіба що дрібна бульба”. На Прикарпатті мороз знищив розсаду капусти, сої, кавунів

Жителі села Чортовець Городенківського району оцінюють шкоду від морозу, який цього тижня сягнув уночі триградусної позначки.

Пише - джерело.

Мешканка села Ореста Гринюк, що разом із дітьми оглядає поле, бідкається:

“Ранню картоплю сорту “Рів’єра” висадили на 30 сотках, уже й підгорнули. Тепер усе бадилля почорніло. Плакати хочеться. Бо скільки праці вкладено. Невідомо, чи взагалі щось відросте. Якщо вродить, то хіба що дрібна бульба. Аби вернулося насіння. А є господарі, що мають і по гектару. Ото розпач”.

Так само чорно на ділянках із соєю, квасолею, кавунами. Рослини вже не оживити. Доведеться пересіювати, інформує “Голос України”.

Рання капуста сорту “Еліза” вже добре закущилася. Деякі рослини навіть стали завиватися в головки. Ореста Гринюк розповідає, що закладають насіння до капсул ще в березні. В теплицях мають котли, опалюють для підтримки належного температурного режиму. На поле розсаду висадили три тижні тому, коли вже рослини мали по чотири справжні листки. Ореста Гринюк зауважує:

Читайте також:  Розваги та житло: скільки коштує комфортно відпочити у Карпатах взимку

“Сподівалися на початку червня вже зрізати головки для продажу. Тепер же рослини від морозу зробилися водянистими. Доведеться підживити, щоб відійшли від стресу. Та достигання відтягнеться десь на два тижні, і врожаю очікуваного вже не буде. Ціна у травні тримається на рівні 15 грн/кг, на початку червня ще можна реалізувати по 10. Що пізніше вивеземо на ринок — то буде дешевше. Втрати очевидні”.

У теплиці в господарів дозріває ще розсада пізнього сорту капусти “Агресор”. Торік на качанисту збут був добрий. Орендували на ринку в Івано-Франківську місце. Торгуєш чи ні — треба платити щодня. Це й спонукає садити всього багато, щоб мати зиск.

Кілька років тому Ореста Гринюк започаткувала Фестиваль капусти, спочатку в дитсадку. Її ініціативу жваво підтримали односельці. Захід стає щороку масштабнішим, тепер уже має статус районного. На ньому продають качанисту гуртом і вроздріб, а місцеві ґаздині навперебій виставляють свої страви із цього популярного овочу. Сподіваються, що й цьогоріч буде не гірше.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: