facebook

Як безплатно отримати медичні послуги у приватній клініці

На початку трансформації системи охорони здоров’я нам постійно говорили, що приватні медзаклади ніколи не погодяться стати частиною системи, не будуть укладати договори з Національною службою здоров’я України та надавати послуги пацієнтам безоплатно, отримуючи кошти напряму від НСЗУ за надану послугу.

Але попри брак віри — це стало реальністю. Від початку змін ще у 2018 році приватні заклади почали “заходити” до системи. І вперше в історії отримали можливість конкурувати за бюджетні кошти, надаючи послуги людям безоплатно.

Пише - джерело.

На сьогодні НСЗУ уклала договори з 548 приватними закладами та лікарями-ФОП, що надають первинну допомогу, це третина від загальної кількості усіх медзакладів “первинки”.

Це медичні заклади та кабінети лікарів-ФОП, де пацієнти можуть укласти декларації з сімейним лікарем, терапевтом та педіатром і отримувати безоплатно медичні послуги в межах програми медичних гарантій.

Сюди входить спостереження, діагностика і лікування найбільш поширених станів і хвороб, вакцинація, ведення неускладненої вагітності, деякі аналізи та швидкі тести. Направлення до вузьких спеціалістів пацієнти можуть отримати у свого лікаря.

64 заклади, які надають спеціалізовану меддопомогу, 60 приватних медзакладів і 4 лікарі-ФОП.

Важливо. Отримати медпослугу у цих закладах можна лише за електронним направлення сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з якими ви уклали декларацію.

Отримати медпослугу у цих закладах можна лише за електронним направлення сімейного лікаря, терапевта чи педіатра, з якими ви уклали декларацію

Кількість приватних медзакладів, які долучаються до змін, постійно зростає. Наприклад, на початку 2019 року було 204 приватні медзаклади, які надавали первинну меддопомогу, в кінці 2019 — 416, станом на сьогодні їх вже 548. За півтора року їхня кількість зросла у 2,5 рази.

Що це означає для пацієнта?

Пацієнти мають більше опцій для вибору свого лікаря, а також отримання гарантованих безоплатних медичних послуг в рамках програми медичних гарантій.

Читайте також:  Іпохондрія: що це таке і як позбутися?

Крім цього, зростає якість медичних послуг, сервіс та доступ до медичної допомоги. Часто пацієнти уникали приватних закладів через те, що там потрібно платити. Трансформація відкрила для багатьох з них двері в ці заклади.

Від цього виграють усі пацієнти. Адже участь приватних закладів стала поштовхом для зростання загальної якості послуг. Приватні медзаклади звикли працювати в ринкових умовах та конкуренції. Вони ставлять вищу планку якості послуг, до якої мусять також тягнутися комунальні медзаклади. Принцип фінансування “гроші за пацієнтом та за медичною послугою” мотивує їх змінюватися на краще.

Участь приватних закладів стала поштовхом для зростання загальної якості послуг

Що це означає для приватних медзакладів?

Вони отримують безліч переваг, працюючи в цій системі. Наприклад, договір з НСЗУ забезпечує певну кількість пацієнтів та фіксовану плату за їхні візити, тож приватні медзаклади можуть отримати досить великий обсяг додаткового фінансування. При цьому, не витрачаючи кошти на залучення нових пацієнтів, для яких послуги платні.

Це також впевненість в отриманні певного фіксованого доходу за певну кількість пацієнтів, які підписали декларації з лікарями. Незалежно від того, чи вони користуються послугами чи ні.

Для закладів, які долучилися до змін на спеціалізованому рівні — це, зокрема, можливість отримувати дохід за послуги напряму від держави, кошти у визначено обсязі вчасно надходять від НСЗУ. Наприклад, на спеціалізованому рівні приватним медзакладам НСЗУ вже виплатила 97 млн грн у квітні-серпні за надані послуги.

Круто, що кількість приватних закладів, які долучилися до змін, стрімко зростає. Це — один з показників ефективності та якості змін, як для пацієнтів, так і для всіх інших учасників системи.

Що більше пацієнти знають про трансформацію медицини, то краще можуть скористатися її перевагами. Тому обов’язково поділіться цією інформацією.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: