facebook

З суддів зняли відповідальність за неправомірні вироки

Конституційний суд визнав неконституційною кримінальну статтю про відповідальність суддів за завідомо неправосудні вироки. Рішення ухвалив 11 червня.

Таким чином задовольнив подання 55 народних депутатів.

Пише - джерело.

КС дійшов висновку, що у ст. 375 Кримінального кодексу не визначено критерії, за якими можна встановити – який вирок, ухвала або постанова є “неправосудними”. А також не розкрито змісту сполучення слів “завідомо неправосудний”, що може призвести до неоднозначного розуміння складу злочину, кваліфікацію якого здійснено за цією нормою.

Судді також наголосили: кримінальний закон має відповідати вимогам юридичної визначеності, ясності, недвозначності та прогнозованості. Юридична невизначеність ст. 375 нівелює конституційні приписи стосовно незалежності суддів.

Читайте також:  Російської мови у вищих навчальних закладах України не буде, – народна обраниця від Франківська Оксана Савчук про зміни до закону

“З огляду на викладене, Конституційний Суд України встановив, що стаття 375 кодексу суперечить принципові верховенства права”, – повідомляють в установі.

За рішенням КС, втрата чинності статті відкладається на 6 місяців. Верховна Рада має привести нормативне регулювання, встановлене цією статтею, у відповідність до Конституції й цього рішення.

Рішення КС є обов’язковим, остаточним і не підлягає оскарженню.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: