facebook

Зеленського «не дуже цікавить» проведення тендерів на дороги, але він хоче віддати їх Укравтодору

В ході робочого візиту на Волинь президент України Володимир Зеленський повідомив, що не знає, як проходять тендери на дорожні підряди, і не цікавиться ними. Також він повідомив, що його цікавить швидкий результат, і той хто його дає має будувати дороги. Про це повідомляє видання Цензор.Нет.

Пише - джерело.

Під час робочого візиту на Волинь, одна з журналісток місцевого видання повідомила Володимиру Зеленському, що фірми з Луганської та Донецької областей забирають дорожні підряди у державного підприємства «Волиньавтодор», навіть коли держпідприємство їх виграє. На що Зеленський відповів, що проведення тендерів його не дуже цікавить:

«Мені здається, ми живемо в країні, в якій не було доріг. Наше завдання – протягом тих років, які нам дав народ України показати, що дороги будуть будуватися. Я вам чесно скажу, я не знаю, що там з тендерами і чесно, мене це не дуже цікавить, тому що мене цікавить швидкий результат. Хто дає якісний і швидкий результат, нехай той і будує дороги».

Як наголошують Наші гроші довідково для В.Зеленського, електронна система державних закупівель сприяє чесній та прозорій конкуренції, що призводить до підвищення якості товарів, послуг та робіт.

Метою закону «Про публічні закупівлі» є забезпечення ефективного та прозорого здійснення закупівель, створення конкурентного середовища та запобігання проявам корупції у цій сфері, що має сприяти розвитку добросовісної конкуренції.

Тож слова Володимира Зеленського суперечать закону України, де критерієм перемоги в аукціонах є відповідність недискримінаційним кваліфікаційним вимогам, та чесна перемога завдяки меншій ціновій пропозиції.

Для швидкості результату при проведенні публічних закупівель певних товарів та послуг, замовник встановлює термін за який роботи мають бути виконані.

Крім того, під час того самого візиту до Волинської області Володимир Зеленський повідомив, що має «радикальне бачення з приводу будівництва доріг». І заявив, що всі місцеві дороги потрібно передати на баланс «Укравтодору».

Читайте також:  На Франківщині ремонтують дорогу до Говерли

«Я впевнений, що всі дороги має забрати «Укравтодор», це якось не збігається з політикою децентралізації – це правда. Я в цьому впевнений і до цього люди самі прийдуть. Є міста та районні центри, де з’явилися дороги, – це правда, там є такі керівники міст, але в багатьох випадках в Україні доріг немає, тому у нас найболючіше питання – це дороги. Я думаю, що за один-два роки люди побачать, скільки доріг ми побудуємо, а потім всі міста передадуть («Укравтодору» повноваження щодо будівництва доріг), і це буде справедливо… Ми вирішимо цю проблему раз і назавжди, принаймні, на 10 років» – повідомив президент України.

В рамках реформи децентралізації, з 1 січня 2018-го року 120 тисяч кілометрів доріг перейшло на рівень відповідальності обласних адміністрацій, в Укравтодору залишилось 50 тисяч кілометрів доріг. Це один з важливих кроків у проведення реформи з децентралізації. Передача місцевих доріг разом з фінансуванням мала б стати однією з фундаментальних реформ галузі.

Нагадаємо, нині на дорожньому ринку існує картель, сформований з найбільших підрядників Укравтодору останніх років. Заради їх виграшу Служби автодоріг прописують у тендерній документації дискримінаційну вимогу щодо досвіду, яка вимагає від учасників підтвердити виконання аналогічного досвіду по 100% обсягів робіт в останні 3 роки, у контрактах виконаних не менше ніж на 85%. Тож у аукціонах на великі підряди Укравтодору не мають можливості взяти участь абсолютна більшість вітчизняних компаній. Не проходять кваліфікаційні критерії і міжнародні фірми. Так як політика Укравтодору з початку цього року зосередилась на тому, щоб укрупнювати тендери, то більшість бюджетних коштів на будівництво доріг йде шістьом компаніям з Національної дорожньої асоціації. За останніми підрахунками їм пішло 78% всіх коштів, які розігрував Укравтодор цього року.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: