facebook

Жителі прикарпатських сіл протестують проти будівництва свиноферми (ВІДЕО)

Близько 30 жителів сіл Насташине та Конюшки на межі Галицького та Рогатинського району Івано-Франківської області 12-го червня вдруге не дозволили під’єднати підстанцію на земельній дільниці, де анонсують будівництво свиноферми.

Пише - джерело.

На в’їзді жителі двох сіл зібралися близько 8:00. О 10-й приїхали електрики, аби встановити та підключити електропідстанцію. Люди заблокували проїзд авто, передає Фіртка з посиланням на Суспільне.

У відповідь представники фірми “Захід-Буд-Бізнес” викликали поліцію. За словами помічника директора фірми Романа Мочерняка, просили забезпечити доступ до підстанції, а також встановити імена людей, які перешкоджають роботі.

Жителька села Конюшки Любов Микита розповідає, що після першої спроби підприємця під’єднати електроенергію, жителі звернулися до районної та обласної адміністрацій щодо законності таких дій забудовника. Також люди консультувалися у юриста. Жінка каже, що підключення електростанції пояснюють роботою павільйону, на будівництво якого не мають дозвіл.

“Відповідно до частини 3-ї статті 1-ї ЗУ “Про особисте селянське господарство” діяльність, пов’язана з веденням особистого селянського господарства, не належить до підприємницької діяльності. Тому споживання електростанції, і в подальшому торгового павільйону, незаконне, оскільки не відповідає цільовому призначенню”, – каже Любов Микита.

Жителя села Насташине Володимира Задверніцького найбільше обурює приховування документів та замовчування того, що насправді відбувається на цій земельній ділянці: “Нас обманюють. Ми просто вже зневірилися так, що не віримо вже жодному слову, що нам обіцяють. Говорять одне, а робиться інше. Був благоустрій, потім сказали, що будують свиноферму. Потом знову благоустрій. А тепер виходить – знову свиноферма”.

Під’єднати електропостачання сьогодні намагаються вдруге. Інженер відділу приєднання Роман Козій показує документи, які є підставою для підключення. Це паспорт прив’язки – документ, який підтверджує наявність тимчасової споруди, до якої мають подати електроенергію. А також договір оренди земельної ділянки “Захід-Буд-Бізнесом” в “Лемберг-Агро”.

“У зверненні є заява, що ми не виконуємо своїх зобов’язань, тобто не можемо на їхню тимчасову споруду подати електроенергію. Сьогодні повторно подали заявку. Приїхали представники підрядників, щоб виконати роботи. І ми приїхали, щоб скласти протокол, якщо не буде можливості. Якщо буде можливість, допустять до роботи – буде виконано”, – каже Роман Козій.

Читайте також:  На Надвірнянщині люди перекрили дорогу – не пускають фури

Роман Мочерняк раніше представляв сторону підприємця, що збирався будувати свиноферму. На сьогодні, каже, його відсторонили від цієї роботи. Зараз він – представник компанії “Захід-Буд-Бізнес”, яка орендувала ділянку, аби збудувати склади для зернових.

“Ми міндобривами торгуємо, хочемо сюди завезти пиломатеріали. Тут поки що така територія для складу сільськогосподарських продуктів: пшениці, сої. В нас є склади в Тернопільській області. Ми хочемо перебазуватися, бо підприємство у Франківську. Сюди на Букавчці, Чагрів продавати сою, насіння. А ми не можемо в ХХІ сторіччі забезпечити своїх працівників світлом, побутовими умовами”, – обурюється помічник директора ТОВ “Захід-Буд-Бізнес” Роман Мочерняк.

Голова Галицької райдержадміністрації Сергій Канюка, каже, що до них зверталися із заявою щодо будівництва свиноферми. За його словами, розроблений детальний план території. Його мали винести на громадські слухання, які перенесли через карантин. Будь-які офіційні рішення з цього питання будуть ухвалені після обговорень з громадою, запевняє посадовець.

І додає, що ситуація з підключенням електроенергії досить дивна: “Там був спочатку розроблений проєкт на магазинчик і ставилася підстанція, щоб обслуговувати цей магазинчик. Але потужність цієї підстанції набагато більша, ніж потрібно, аби обслуговувати цей заклад”.

Станом на 19:00 підприємці таки під’єднали електропостачання до підстанції, не зважаючи на домовленості з учасниками протесту. Про це Суспільному повідомив місцевий житель Андрій Бандура.

Що відомо

Жителі сіл Конюшки та Насташине вперше вийшли на протест та перекрили дорогу Івано-Франківськ – Львів у серпні 2019-го року. Тоді люди просили владу, поліцію та екоінспекцію перевірити законність будівництва свиноферми між цими селами.

17-го жовтня селяни знову перекрили дорогу на знак протесту. 18-го жовтня фірму-орендаря зобов’язали забрати будівельні матеріали з території, яка їм не належить. 23-го жовтня близько 80 людей знову перекривали дорогу. 28-го жовтня під час пресконференції народний депутат України від виборчого округу № 84 Ігор Фріс повідомив, що будівництво свиноферми між селами Насташине Галицького району і Конюшки Рогатинського району зупинили.

12-го грудня 2019-го жителі сіл палили шини та гілки, протестуючи таким чином проти підключення електропідстанції на території, на якій, на їхнє переконання, споруджують свиноферму.

Популярні дописи:

Поділіться інформацією з іншими ↓↓↓


Читайте також: